Pohádky z pekelce

28. červen 2013

Knižní záložka s vámi prolistuje bezvadnou knížku Pohádky z pekelce.

Milí kluci, holčičky a holky, po týdnu na vás zase ťuká vaše knižní záložka, celá natěšená z toho, že začínají prázdniny.

Letos v září uplyne 13 let od smrti spisovatele Františka Nepila; léta běží, ale jeho obliba mezi čtenáři veškerého věku neslábne. Možná si vzpomenete na večerníčky Já Baryk, nebo Makový mužíček, natočené podle jeho pohádek. Knižní klub teď vydal s obrázky Marie Tiché Nepilovy Pohádky z pekelce.

Ilustrace jsou legrační a pohádky samozřejmě taky. Asi bych měla vysvětlit, co je pekelec. S peklem ani s čerty nemá pekelec nic společného; je to místo mezi kamny a zdí za pecí a na tomhle pěkně vyhřátém pekelci za pecí sedávaly za starých časů děti a poslouchaly pohádky. Taky kočky se tam vyhřívaly, ale ty se, jak poznamenává pan spisovatel Nepil, neuměly během vyprávění slušně chovat a vždycky při pohádce usnuly, z čehož plyne, že dodnes žádnou neznají.

Třeba tu o kaštanu, který se trápil. Rostl totiž u lesa a záviděl smrčkům, které si vyprávěly, jak budou o vánocích nazdobené, a nejkrásnější ze všeho ve chvíli, kdy na nich lidé rozžehnou vánoční svíčky, vzdychaly smrčky a celý smrkový les smrkal dojetím. Pak byl konec zimy a nastalo jaro. Jestlipak víte, jak to jaro tomu hodnému kaštanu vynahradilo a jak zařídilo, že svítil do daleka růžovými a bílými svíčičkami?

Další pohádka z pekelce je O brejlovci, vzdělaném hadovi (jak by nebyl vzdělaný, když po celé večery brejlí do knih) – prostě o brejlovci, který chtěl vzduchovku.

Pohádka O kropenaté slepičce se jmenuje celkem nenápadně, ale je napínavá, to mi věřte.

Hned po ní následuje O kapičce u nosu – kam pan spisovatel Nepil na ty nápady chodil? Prachobyčejná kapička u nosu, a jemu se hned vylíhne v hlavě pohádka.

V Řeznické pohádce se dozvíte, proč byl pan Švestka z Hýskova nejlepší řezník na světě; klidně by mohl pořádat zabíjačku v pražské Smetanově síni, takový mistr to byl!

Pár pohádek z pekelce jsem vynechala a už je tu moje nejmilejší, O hodné sani a zlé princezně se jmenuje – tu si v té bezvadné knížce rozhodně nenechte ujít.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video