Pomlaskávám si každou volnou chvíli, směje se beatboxer Tiny Beat. Poslechněte si, jaké zvuky umí napodobit

20. květen 2021

Vyzkoušejte si beatbox s vícenásobným mistrem České republiky, který se i jako jediný Čech dostal do Top 16 na mistrovství světa.

Václav Novotný alias Tiny Beat založil Beatbox Academy, natáčí videokurzy a díky beatboxu procestoval velkou část světa. Co vás v Klubu Rádia Junior naučí?

Pusa jako hudební nástroj

Jen svými ústy dokáže napodobit téměř každý zvuk. Na svém umění pracuje už od dětství. Obdivoval Michaela Winslowa, který hrál ve slavné filmové sérii Policejní akademie a bavil vyluzováním různých zvuků.

A pokud by vás zajímalo, jestli může beatbox dělat kdokoli, tak může. Pusu má přeci každý. V poslední době některé země ruší i rozdělení kategoorií beatboxerských soutěží na holky a kluky a všichni soutěží dohromady.

Beatbox se dá trénovat kdekoli

Tiny Beat několikrát vyhrál mistrovství České republiky v sólo beatboxingu a live loopingu. Jako první Čech se dostal do top 16 nejlepších beatboxerů na mistrovství světa. Odehrávalo se v Berlíně a Václavovi se tam moc líbilo. Každý stát tam vyslal své nejlepší šampióny.

Co to je?

  • Beatbox – Je způsob vytváření zvuků imitujících převážně hudební nástroje (nejčastěji bicí) pouze ústy.
  • Live looping – Nahrávání a pouštění částí hudby nebo zpěvu, které umělec zaznamenává během svého vystoupení na speciální přístroje a pak je pouští ve smyčkách a vrství je.

Takový talent ale samozřejmě není jen tak. Chce to často trénovat. „Na beatboxingu je super, že se dá dělat kdekoli a kdykoli,“ pochvaluje si Tiny Beat a dodává: „Pomlaskávám si v každou volnou chvíli dne, dodává.“

Chcete slyšet, co všechno umí Tiny Beat napodobit? Jak zní třeba takový mimozemšťan? I na to se ho zeptala Klára Nováková, tak si pusťte celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související