Pořiďte si místo zahradního domku saunu

13. listopad 2017

Do povědomí lidí se sauna dostala hlavně kvůli blahodárným účinkům na zdraví člověka a výborné prevenci proti nemocem. Pokud přece jen onemocníme, díky pravidelnému saunování má vše klidnější průběh. Správný kutil si může prohřívací zařízení postavit i na zahradě.

Nejlepší je brát saunu celoročně, v intervalu jednou týdně. „Letní saunování zlepšuje termoregulaci, to znamená, že člověk pak nepocítí extrémní výkyvy teplot v průběhu celého roku. Nejběžnější jsou dřevěné sauny finského typu, kde je vysoká teplota a nízká vlhkost. Zcela obráceně to je v římských lázních, kde převažuje pára a které jsou velmi oblíbené. Jiný styl prohřívání zažijete v infrakabinách,“ popisuje saunový mág Pavel Hofrichter.

Kde to začalo?

Tradici ohřívání těla přivezly finské kmeny pravděpodobně ze střední Asie, kde dodnes můžeme u těch kočovných běžně vidět parní lázeň ve stanu. První zmínky jsou z 11. až 12. století.

Sauna posiluje imunitu dětem, seniorům i těhotným ženám

00918249.jpeg
Když se budete jednou týdně saunovat, můžeme vám slíbit větší imunitu. A to se v chladném počasí, přechodech z tepla do zimy a v chřipkovém období hodí. Už žádné rýmy a kašel. Saunování trénuje i naše srdce a tudíž snižuje riziko infarktu.

„Pro Finy byla sauna už tehdy součástí každodenního života a měla ji skoro každá vesnice. Ve spoustě z nich se z rituálů narodily děti,“ směje se Hofrichter. Ve střední Evropě se sauny začaly objevovat ve 20. až 30. letech 20. století. Masově se začaly rozšiřovat v 50. letech a u nás ve větší míře až na počátku let devadesátých.

Správný čas pro saunování

Je na každém z nás, jaký denní čas pro saunování zvolíme. Určitě by to nemělo být bezprostředně po jídle, nebo po sportovní zátěži. Když zvolíme večerní dobu, bude se nám krásně usínat. Pokud půjdeme už ráno, nastartujeme si krásně den, obzvlášť když je sychravo.

Vyrob si sám

O materiálu a způsobu stavby se poraďte s profesionály, nejlépe truhláři. Každá sauna by měla být izolovaná.

„Málokdo si uvědomuje, že pro venkovní plášť je jiný druh dřeva, než pro interiér. Na lavice se většinou používá abachi, světlé bezsukové dřevo, nebo osika. Tedy stromy, které jsou teplotně málo vodivé. Pro stěny jsou vhodné skandinávské dřeviny s letokruhy blízko u sebe, které nepouštějí smůlu,“ doporučuje Pavel Hofrichter. Novinkou jsou takzvané sudové sauny. Díky jejich jednoduché montáži a možnosti postavit je v podstatě kdekoliv na zahradě, jsou velice vyhledávané.

Nezapomeňte na vonné olejíčky

Saunování můžete i provonět. V současné době jsou chemické esence plně nahrazovány bioprodukty, které obsahují výtažky z rostlin. Borovice dezinfikuje, čistí vzduch, uvolňuje rýmu při nachlazení. Citron zlepšuje průchodnost dýchacích cest, snižuje tlak krve, pomáhá při bolestech hlavy, urychluje metabolismus a čistí pleť. Oleje můžete přidávat i do peelingu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio