Postavit pořádnou střechu není jen tak. Bez tesařů by to nešlo

14. září 2021

Co všechno musí člověk umět, aby dovedl postavit střechu? Jaké druhy střech existují? A jak se uplatnili „střechaři“ při nedávném tornádu?  Nejen o tom nám povypráví naši milí hosté Rostislav Duhajský a Milan Široký.

Na výrobu střechy potřebujete hned několik řemesel: tesaře, klempíře a pokrývače, můžete je jednoduše pojmenovat „střechaři“. Jsou to řemesla, která budou vždycky potřeba.

O střechařině jsme si v Klubu Rádia Junior povídali díky projektu České ručičky a do studia přijeli Milan Široký, mistr odborného výcviku, a Rosťa Duhajský, žák Střední školy stavebních řemesel Brno – Bosonohy.  Oba mají společné to, že jim voní dřevo. Nejhezčí je prý vrátit se do školní dílny po prázdninách, kdy je tam slunkem „vypečená“ vůně dřeva.

Když se člověk vyučí řemeslu, může se těšit tím, že za ním zůstává spousta viditelné práce. Tesař se třeba může chlubit tím, že postavil nějakou střechu, altán nebo například pergolu. „Vždycky všem vykládám, že tohle jsem stavěl já,“ prozradil Rosťa, který se kromě tesařiny učí ještě na klempíře. Klempíř zpevní střechu pomocí plechů a umí například přidělat okapy. Jestli chcete vědět, co to jsou „kramle“ nebo „krokve“, poslechněte si celý klub, kterým vás provázela Jana.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio