Potkánek má zraněnou nožičku

2. červen 2014

Eliščin potkan má nateklou tlapku. Možná je pokousaný nebo má nožičku zlomenou. Každopádně bude muset na veterinu.

Dobrý den, mám na vás prosbu. Mám doma 4 potkánky. Před 3–4 dny jsem zjistila, že jeden potkánek má nateklou zadní tlapku. Zkoušela jsem dezinfekci, mastičku, ale vše si hned slíže. Obklad nesnese. Nevím, jestli mám čekat, že to přejde, nebo s ním hned odjet na veterinu. A jestli musím koupit další klec, aby byl v klidu a sám. V krabici ho nechci nechávat, protože by mi asi utekl. Moc děkuji za rychlou odpověď. S pozdravem Eliška H.

Ahoj Eliško.
Společně s mailem jsi mi poslala i fotku. Na ní se mi zdá, že vidím na nožce nějakou ránu.

Každopádně, takhle velký otok zábalem ani mastičkou nevyléčíš. Nejpravděpodobnější příčinou je infekce v noze – po poranění, kousnutí jiným potkanem a podobně. Možné je i hlubší poranění, třeba zlomená kost.

Pokud se potkan dá chytit, určitě s ním veterináře navštiv co nejdříve. Dostane nejspíš antibiotika – buď v injekci, nebo například na namíchání do vody do pítka.

Bylo by také dobré nemocného potkánka oddělit od ostatních. Asi mu nijak neubližují, ale když bude ve svojí kleci sám, budeš mít jistotu a přehled o tom, jestli přijímá jídlo a pití.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video