Poznej nejvyšší horu České republiky

11. prosinec 2014

Nejvyšší horou České republiky je Sněžka.

Šárka Fenyková se ještě ve škole učila, že měří 1 602 metrů, vy už se ale budete učit, že její nejvyšší bod najdete 1603 metry nad mořem. Úplně přesně měří ještě o 30 centimetrů víc, ale z praktických důvodů se to zaokrouhluje na celé metry. Sněžku najdete v Krkonoších a dělíme se o ni s polskými sousedy.

Sněžka - kaple sv. Vavřince

Sněžka se naší nejvyšší hoře říká od 19. století. Nejdříve ji ale lidé nazvali Pahrbek sněžný, pak Sněžovka a teprve v roce 1823 se jí začalo říkat Sněžka. Proč je celkem jasné. Sněžka je hora sněhem pokrytá, a to mnohdy i třeba v létě. Průměrná roční teplota je tam jen malinko nad bodem mrazu. To neznamená, že by tam v parných dnech nemohlo být tepleji, ale prostě těch chladných dnů je tam víc. Kdo už na Sněžce byl, ten mi to potvrdí.

Dole v Peci pod Sněžkou jste možná měli ještě kraťasy a o několik stovek metrů výš už jste si oblékali bundy a čepice. Taky Ušoun Rušoun se může pochlubit výstupem na Sněžku. Šárka ho kousek poponesla, ale ze sedla nad Obřím dolem už běžel sám. Ještě si cestou prohlédl malé borovice, přesně botanicky: borovici kleč, které se také říká kosodřevina, a už pádil nahoru.
Jestli nevěříte, podívejte se na fotky.
A pak si stejně jako Ušoun zapamatujte, že nejvyšší hora České republiky se jmenuje Sněžka a že měří 1603 metry.

Silvestr na Sněžce - tento pohled sttál za to!

A pro jistotu si to ještě zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video