Prázdninový tip Knižní záložky: Vynálezárium

8. červenec 2016

Humorné verše o vzniku vynálezů, jako jsou kostka cukru, prskavky, inkubátor nebo kalkulačka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše Knižní záložka.

Mám pro vás dvě zprávy: jednu dobrou a druhou ještě lepší. Ta první zní, kamarádi, že začaly prázdniny. Jako bych vás slyšela, jak brbláte: „No a co, to má být nějaká novina?“ Stačí se podívat do kalendáře: prázdniny se ještě ani nerozeběhly, zatím si jen tak poskočily a courají se přískokem skok. Ale abychom to nezamluvili: jaká je ta ještě lepší zpráva? Sem s ní!

No přece, že jsem dostala balíček, je to spíš balík, a i když ho odesílá nejmenší nakladatelství dětských knížek Běžíliška, nechtěla bych, aby mě s ním někdo binknul do mojí záložkové hlavy, co se mi po dešti pěkně (nebo nepěkně – jak se to vezme!) zkudrnatila. Ta žlutá čtvercová kniha je dílo tří autorů: napsal Robin Král, ilustrovala Jana Hrušková, graficky upravila a obálku navrhla Zuzana Brečanová. Knížka má pěkně obtížný název; tvoří ho jedno slovo, které se skládá z dvanácti hlásek – schválně, jestli se napoprvé trefím: Vynálezárium. Vynálezárium! Od poklopu ku poklopu kyklop kouli koulí.

Uvnitř Vynálezária najdete zaručeně pravdivé příběhy vynálezů, zpracované podle deseti básnických receptur, z čehož plyne toto: díky téhle knížce se jednak leccos dozvíte, druhak bezbolestně projdete básnickým kurzem. Tak třeba tomuhle veršování se říká pantum:

Jeden chlapík, neposeda,
říkal vždycky: Já hned přijdu.
Každou chvilku se vám zvedal,
nevydržel sedět v klidu.
Nevydržel sedět v klidu,
takže zničil každou židli.
Stal se z něho postrach lidu – od obydlí ku obydlí.
Že se vrtěl při sezení,
zbyl sám, měl čas na práci.
Postavil si, velectění, krásné křeslo: houpací!

Na shledanou za týden se těší vaše Knižní záložka. Houpy hou…

autor: jak
Spustit audio