Přečtěte si knížku A papoušek hledá svůj zelený klobouk

15. květen 2015

Podivnou knihu pohádek vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Ráno jsem šla ke svému pracovnímu stolu a koukám, co se to na něm zelená. Na jednu stranu zelená, ale taky červená a modrá a… a žlutá??? Jenže to se neříká: co se to tady žlutá. Že by žlutí? Taky nesmysl. Co to tady žlutě září? To už radši: co to tady žlutě říjen!

Tím končím s básněním a řeknu rovnou, že na titulní straně nové knížky, kterou vydal Portál a napsal Zdeněk K.Slabý, ilustrátorka Hana Pavlátová namalovala modročerveného papouška s dlouhým žlutým ocasem; ten exotický pták drží v drápkách klobouk a klove do něj klovákem, chci říci zobákem. Ještě je tam modře napsaný název knížky: A papoušek hledá svůj zelený klobouk. A pod tím, abyste věděli, co vás čeká: Podivná kniha pohádek.

Uvnitř jsou pohádky z různých zemí světa, konkrétně z Anglie, Polska, Bulharska, Rumunska, Srbska, Japonska, Izraele, Ruska, Maďarska, Francie, Německa, Belgie a taky z Lotyšska, kde je hlavní město Riga, po „R“ měkké „i“. Autor vybíral pohádky, nad kterými budete jednak kroutit hlavou, protože jsou divné, podivné i prapodivné, ale hlavně se budete smát, protože všechno jsou to pohádky zábavné.

„Kdybych já byl dospělý,“ čteme v té první, která se kupodivu jmenuje Kdyby já byl dospělý…, tedy „kdybych já byl dospělý, nikdy bych neseděl na židli, ale klečel na ní, před každým obědem bych snědl velkou čokoládu, na ulici bych chodil pozpátku, nikdy bych nesmrkal, jenom pořád popotahoval a doma měl opravdovskou žirafu, která by spala na podlaze před mou postelí…“„To nic není, řekl Péťa Petržílek, my měli cvičeného psa a ten nám nosil maso od řezníka. To nic není, řekl Břéťa Ředkvička, my jsme měli cvičenou kočku, a ta vždycky svařila mlíko a nalívala nám ho do skleniček. A já viděl v zoologické zahradě velblouda, řekl Péťa Petržílek, a ten velbloud plival tak daleko, že se strefoval do popelnice u hlavního vchodu! To nic není, řekl Břéťa Ředkvička, já viděl v zoo žirafu, která uměla…

“Zajímá vás, co uměla žirafa, kterou viděl Břéťa Ředkvička v zoo? Čtěte Podivnou knihu pohádek od Zdeňka K.Slabého, tam to všechno je.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video