Přečtěte si knížku Design

4. prosinec 2015

Domácí encyklopedii seriózních i groteskních návrhů vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Jak se máte před Mikulášem? Vzpomínám, jak k nám domů přišel před lety s plnou svitou, anděl voněl a měl ve vlasech čelenku ze zlatých hvězdiček, a vzadu dupal čert, chrastil řetězem a mával špinavým pytlem a děti se doopravdy bály.

Všichni jsme se báli, pak už toho měl Mikuláš dost a okřikl čerta: jdi čekat ven, čertisko, tady bydlí hodné děti (až na nějakou tu maličkost) a čert vztekle práskl řetězem, až se kus utrhl. Když Mikuláš s doprovodem odešel, nikdo se nechtěl toho odporného řetězu dotknout a předsíni zamořil pekelný smrad – dlouho jsme ho nemohli vyvětrat.

To bylo v době, kdy Mikuláš nosil dětem nějaké to ovoce, velká vzácnost byly mandarinky, pár bonbonů, tatranku a v nadílce nechyběla brambora a kus uhlí na znamení, že dítě přece jen trochu zlobilo. Žádné hračky, žádná knížka – za pár dní bude přece chodit Ježíšek. Dneska je to jinak, nebeská trojice bývá štědřejší a tak je možné, že se v koši mezi dobrotami něco zazelená.

Zelená knížka, na kterou vás chci upozornit, se jmenuje Design, píše se to Design, vyšla v nakladatelství Dwie Siostry v polské Varšavě, z čehož plyne, že Dwie siostry jsou dvě sestry. Napsala Ewa Solarzová, ilustrace a grafická úprava Aleksandra Mizieliňska a Daniel Mizieliňski, český překlad Ondřej Blabolil.

Tahle neodolatelná knížka je domácí encyklopedie seriózních i groteskních návrhů, které potěší čtenáře veškerého věku a zaměření. Hned zkraje se dozvíte, že design (dříve se říkalo průmyslové výtvarnictví), tedy že design je navrhování nejrůznějších věcí neboli vymýšlení, jak je vyrobit a jak mají vypadat.

Třeba… třeba postel, židle, lampa, sešit, bonbon… A ta naše zelená knížka obsahuje 70 předmětů, které vytvořili nejslavnější designéři z celého světa – trochu si hráli, trochu vynalézali, hodně se bavili, a byl z toho: stolek pomocník, stroj na spaní, skleněná louže, židle ze vzduchu, pokoj v pokoji, dům s ocáskem, rohatý věšák a dokonce i vanosprcha.

Čtěte knížku Design, tam to všecko je.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video