Přečtěte si knížky Krtek v zimě a Jak to ten pes myslí

31. říjen 2014

Knížku o milém krtečkovi vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Dnes ještě říjen, zítra už listopad. Než se nadějeme, přijde Mikuláš a pár dní po něm Ježíšek. Už jsem za výlohou viděla i pár vánočních knížek, ale o těch až někdy příště.

Dnes pro vás mám dobrou zprávu: nakladatelství Fragment vydalo knížku pana malíře Zdeňka Milera, a když se řekne Zdeněk Miler, dokonce i mrňata vědí, že to bude o krtkovi. Tahle knížka (vlastně kniha, je jí pořádný kus) se jmenuje Krtek v zimě.

Na obálce není sám, má tam svoje věrné kamarády myšku, ježka a zajíce. Vesele se veze na saních s kulichem na hlavě a před sebe posadil rozesmátého sněhuláka. Zavrtala jsem se do té knížky s měkkými deskami, abych zjistila, jestli je stejně měkká taky uvnitř, ale představte si, nebyla. Naopak: pořád jsem do něčeho narážela, cosi mě škrábalo do celého záložkového těla. Že neuhodnete, co to bylo?

Knížka Krtek v zimě je totiž napůl knížka a napůl skládačka toho, čemu někdo říká pucle a někdo pazl. Je jich tam pět, těch skládaček, menší děti si bezvadně procvičí prstíky a všichni se dozvědí, co krtek v zimě dělá.

Těm, kdo máte doma psa, nebo byste ho rádi měli, vřele doporučuji příručku Arden Mooreové Jak to ten pes myslí? aneb Vizuální průvodce psí řečí. Vydala Mladá fronta a uvnitř najdete sto různých psích výrazů, postojů, pohybů a zvuků.

Jak to ten pes myslí?

Možná nevíte, že pokud jeden pes bez jediného štěknutí položí hlavu na záda jinému psovi, chce tím říci: "Pozor, tady jsem šéf já. Udělej, co ti říkám a nebudou problémy.“ A pokud prý budete na svého psa křičet, aby přestal štěkat, začne štěkat víc a hlasitěji, protože si pomyslí… no přece že jste se k němu přidali a štěkáte taky, ale na lidský způsob.

Prima knížka Jak to ten pes myslí. Poučná i pro dvounohé pány a páníčky.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video