Přečtěte si pět zajímavostí o sněhu

19. leden 2015

V rubrice Zapiš si to za uši tentokrát prozkoumáme sníh. Chcete vědět, jak vzniká sněhová vločka, co jsou to sněhové jazyky nebo jak vzniká lavina? Tak čtěte dál.

Jak vzniká sněhová vločka?

Všude kolem nás, tedy i vysoko nad zemí, poletují zrníčka prachu nebo pylu, okolo kterých sráží pára a vytváří se malé kuličky vody, dešťové kapky. To se děje přibližně ve výšce šesti kilometrů. V té výšce je tak velká zima, že kapky zmrznou a stanou se z nich ledové krystalky. Ledový krystal má tvar šestiúhelníku. Můžete si ho představit jako takovou hvězdičku se šesti vrcholky. Krystalky si v oblacích poletují a narážejí do sebe, všelijak se spojují a tvoří neuvěřitelné tvary, až se pospojují do sněhových vloček. Pořád se zvětšují a když jsou vločky pořádně veliké a těžké, mrak už je neudrží a ony začnou padat dolů k zemi.

Sněhová vločka vygenerovaná počítačem

Jaké známe druhy sněhu?

Jako prachová peřina je čerstvý sníh, kterému se říká prašan.
Když už sníh nějakou dobu leží na zemi a je starší, stává se z něho jemnozrnný a později hrubozrnný sníh. Krystalky sněhu se spojí do jemných zrnek, ale jak se různě mění teplota, ledová zrna se zvětšují, čím déle sníh leží na zemi.
Firn se nazývá druh sněhu, který už jednou trochu roztál a zase zmrznul a zase trochu roztál a zase zmrznul. Díky tomu má v sobě velké hrubé krystaly a nahoře ledovou vrstvičku.
Když sníh začne nahoře tát, stane se z něho mokrý sníh. Do toho si nesedejte, měli byste mokrý zadek.

Sníh je všude

Co to jsou sněhové jazyky?

To je sníh, který trochu trápí řidiče aut. Stává se totiž, že kolem silnice není žádný les nebo domy. Cesta vede krajinou a okolo ní je jenom rovina, pole nebo louka. Když napadne hodně sněhu, sněžný pluh ho odhrne ze silnice. Jenže začne foukat vítr. A tak se stane, že vítr z polí nebo luk nažene sníh na silnici. Od kraje silnice jsou na cestu nafoukané nánosy sněhu, co vypadají jako jazyky.

Co je to lavina?

Odborně řečeno, lavina je rychlý a náhlý sesuv většího množství sněhu po svahu na dráze delší než 50 metrů. Někde na strmém svahu je vysoká vrstva sněhu, která se tam už neudrží a sjede dolů. Někdy ji může strhnout pohyb, ale i zvuk, protože i ten má sílu. Slovo lavina se někdy používá i v jiných situacích, třeba když se sesune kamení, bahno nebo písek.

Lavina pokrytá kmeny stromů

Co je to umělý sníh?

V zimě se spousta lidí těší na hory a kopce. Bude se sáňkovat, bobovat, lyžovat a běžkovat. Ovšem ne každá zima je bílá.
Když nenasněží z nebe, nasněží si lidé sami. Použijí k tomu sněžné dělo. Není to žádný válečný nástroj, ale zvláštní zařízení, které rozstřikuje vodní mlhu. A když je teplota pod nulou, mlha ve vzduchu zmrzne a spadne ve formě sněhu na zem. Tomuto sněhu se říká technický sníh. Protože ho vytvořili lidé a ne příroda, má malinko jiné vlastnosti než ten obyčejný sníh, i když se taky skládá z vody a vzduchu. Občas se mu nesprávně říká „umělý“.

Logo
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video