Předělat chatu nemusí být práce na celý život. Dá se to stihnout i za prázdniny

17. duben 2024

Kam patří vchod? A jak se má zařídit kuchyně? Architekti Martin Štrouf a Petr Portych ze studia Apostrof vylepšují lidem chaty v reality show a přináší do televize architektonické uvažování.

Architekti Martin Štrouf a Petr Portych byli hosty Bourání. Na fotografii je s nimi Sebastián Wojnar

Architekti Martin Štrouf a Petr Portych ze studia Apostrof měli možnost se seznámit se spoustou nejrůznějších chat a chalup, protože se stali průvodci reality show České chaty snů. S chatami to umí, v Bourání poradí, kam patří dřez i vchod a jak se na starou chatu a chalupu podívat nově.

A kolik to stojí a jak dlouho to trvá?

Architekti vylepšili spoustu chat a chalup, zároveň jim vadí, že v televizi není vidět, jak architekt pracuje a přemýšlí. Proto Martin Štrouf v natáčení reality show už nepokračuje: „Lidi si pak myslí, že architekt je někdo, kdo za minutu vymyslí koncept a pak vyhodí postel z okna.“ Co ještě se naučili v televizi a jak jim to změnilo život?

Apostrof je ovšem běžné architektonické studio. Jaká je jejich „normální“ práce, kterou nevidí kamery?

Mluvili jsme o bytových domech i o tom, jak se pozná jejich kvalita. O návrhu obytného souboru v Praze na Žižkově na místě Ústřední telekomunikační budovy, která se právě bourá. Co na takové místo patří? Také o revitalizaci rybníka Salvátorského rybníka v Přerově nad Labem. Na hrázi mají dobré pivo, vzkazuje Martin Štrouf.

Spustit audio

Související