Přímo v centru Pardubic vznikne komunitní zahrada. Na místě odložené Veselky

26. duben 2021 07:44

V samém centru Pardubic vznikne za pár týdnů komunitní zahrada. Záhony a lavičky budou přímo u hlavní silnice naproti obchodnímu paláci mezi budovami ČSOB a Magnum. Tam sice už měla stát tzv. Nová Veselka, investor ale stavbu odsunul, takže plocha o rozloze asi 1300 m2 zůstává prázdná a zarostlá trávou.

„My jsme se do Pardubic přistěhovali s partnerkou z Bruselu a chybělo nám tady nějaké komunitní vyžití,“ říká Jiří Beran ze spolku Pardubická KOZA. Záhony budou uprostřed Pardubic naproti obchodnímu domu v místě, kde měl stát objekt Nová Veselka.

Čtěte také

„Já jsem se vlastně podíval, komu ten pozemek patří, a zjistil jsem, že to patří společnosti HF Veselka a udělal jsem to, že jsem napsal jednateli společnosti a domluvili jsme se, že si od nich pronajmeme pozemek do té doby, než tu začnou stavět. Teď to máme na jednu pěstební sezónu. Chceme tu zahradu otevřít proto, aby ten pozemek byl k něčemu, protože teď tu není nic a je to zvláštní tranzitní místo uprostřed Pardubic.“

Pěstovat a setkávat se

Asi každého napadne, zda zelenina z pozemku přímo vedle frekventované silnice nebude kontaminovaná. „Na to se taky ptáme, chodíme kolem té silnice každodenně, ona je frekventovaná nejen auty, ale i lidmi. Takže předpokládám, že lidé vnímají, že pokud tu můžou chodit v klidu a dýchat ten vzduch, tak ta zelenina bude v pohodě. Hlavně pro nás to nebude pouze místo kde pěstovat zeleninu, cíl je budovat komunitu, aby se lidé poznali a začali společně něco budovat jako spoluobčané,“ říká Beranova partnerka Margarita Kuvaldina.

Částečným řešením by mohla být hradba z tújí, které by byly mezi silnicí a zahradou. „Rádi bychom nakoupili metr a půl vysoké túje v květináčích. Tady budeme mít i ten komunitní prostor, budeme tu mít lavice, kde lidé budou moct udělat piknik, budou tu trávit čas se svými přáteli nebo dětmi. Rádi bychom to odstínili akusticky nebo vizuálně, aby lidé viděli hradbu zeleně a ne třeba auta nebo ten palác,“ říká Beran.

Erární rajčata a okurky

Svůj záměr na vybudování komunitní zahrady už zveřejnili na sociálních sítích. Druhá nejčastější otázka v diskuzi byla, jakou mají lidé, kteří si pronajmou záhon, jistotu, že jim to někdo nesklidí ještě dřív, než to stihnou oni.

„Vzhledem k tomu, že pracujeme na otevřeném prostoru a je to komunitní otevřený prostor, jdeme do toho s pozitivní energií a nechceme tu stavět dvoumetrový plot. Takže ta garance je nulová. Samozřejmě jsme si vědomi toho, že v Pardubicích bydlí občané, kteří třeba mohou mít hlad, chuť na rajčata, nebo si je nemohou finančně dovolit, a proto my jako spolek budeme na kraji pozemku provozovat několik erárních květináčů, kde budeme pěstovat rajčata, saláty, nějaké okurky, které budou pro lidi, kteří budou mít hlad nebo chuť,“ vysvětil Beran.

„Je to pilotní projekt, nic takového v Pardubicích není. Samozřejmě narazíme na nějaké překážky, narazíme na výzvy, které budeme řešit, poučíme se z toho a těšíme se na to, že na konci sezóny budeme moct říct, co funguje, co změníme, co upravíme,“ uzavírá Margarita Kuvaldina.

Část peněz na zřízení komunitní zahrady získá sdružení Pardubická koza z grantu. Plán je vytvořit v centru města minimálně 80 záhonů.

Spustit audio

Související