Proč je důležité pravidelně a dost pít?

Nejenom ryby potřebují ke svému životu vodu. Bez vody se neobejde žádný živý tvor.

I naše těla jsou tvořena skoro ze 70 procent z vody. To si můžete lehce představit. Kdyby se z dítěte, které chodí do první třídy a váží 25 kilogramů, vypařila veškerá voda, vážilo by jen 7 a půl kila, což je váha půlročního mimina.

Voda je tedy naší nedílnou součástí, a protože ji během dne také dost ztratíme – například pocením, je nutné ji pravidelně doplňovat.

Odborníci vypočítali, že dospělý člověk by měl denně vypít 2–3 litry vody. Vy děti můžete trochu míň. Ale ne o moc, v deseti letech je to například už skoro 2 litry.

Víte, kolik to je? Podívejte se na své hrníčky, ze kterých pijete čaj nebo kakao u snídaně, a pak si jich vedle sebe představte tak aspoň 10. Všechno to samozřejmě nemůžete vypít naráz.

Vypít naráz velké množství vody si může dovolit velbloud, ne vy. O velbloudovi se říká, že je koráb pouště, protože toho hodně vydrží. Pít nemusí třeba dva týdny, ale když se pak dostane k vodě, je schopný ji naráz vypít třeba až 150 litrů. Což je převedeno na vaše hrníčky – 750 kusů. Takové množství hrnků by zakrylo možná až polovinu podlahy ve vašem pokoji. Tolik vody, kolik vypije velbloud za pár minut, byste pili více než dva měsíce.

Velbloudi

A to si klidně zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video