Proč je želva netečná?

8. květen 2013

Vodní želva stále jen spí, je netečná. Co s ní může být?

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na svou želvu. Koupila jsem si ji asi před měsícem, je to želva vodní - chrysemyspicta belli. Je v teple a má ve vodě želvíka, krmím ji kompletním krmivem želvím Gammarus.
Želva ale jako by stále spala nebo co, je netečná, ani nevím, jestli něco sní skutečně. Oči už otvírá, víčka oteklá nemá. (Měla je, ale to už je v pořádku.)

Nevíte co jí může být? Děkuji za vaši odpověď. Nina.

Ahoj Nino.
Podle tvého popisu se jedná o hypovitaminózu A. Je to onemocnění z nedostatku vitamínu A, někdy i v kombinaci s nedostatkem vitamínu D3. Jelikož želvy mají pomalý metabolizmus, jde většinou o chronickou hypovitaminózu. Je to způsobeno především podáváním nevhodné potravy. Jedním z prvních příznaků je otok víček, který je někdy až tak velký, že želva nemůže oči otevřít.

Z nosu jí může vytékat čirý sekret, který se může zkomplikovat další infekcí a změnit se až na hnisavou rýmu. U takto nemocné želvy se často objevují i dýchací potíže. Nemocná želva se častěji zdržuje na souši a vyhledává vyhřátá místa. Celkově je apatická, nechce většinou jíst, což nedostatek vitamínu ještě prohlubuje a bez léčení skončí uhynutím želvy.

Toto onemocnění je hlavně v počátku docela dobře léčitelné. Léčba spočívá v podávání vitamínu A. V počátečních stádiích, kdy želva ještě sama přijímá potravu, vystačíš s vitamínovým přípravkem podávaným navíc k jídlu (např. Combinal AD3). Při odmítání potravy je jedinou možností podávání vitamínu veterinářem ve formě injekcí. Pokud odmítání potravy trvá delší dobu, nezbývá než želvu krmit násilím – to umí opět veterinář pomocí sondy zavedené do jícnu. Léčba trvá podle závažnosti onemocnění 1 až 3 týdny.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video