Proč jedí Slováci o Vánocích kousek oplatky, medu a česneku?

24. prosinec 2014

Slovensko je naším sousedem a dlouho jsme se Slováky žili i v jednom státě – Československu. Naše jazyky jsou si hodně podobné a podobně slavíme i Vánoce.

Stejně jako u nás i na Slovensku nosí dárky Ježíšek 24. prosince pod stromeček.

O Štědrém dnu se dodržuje půst a večeří se zelná polévka a ryba s bramborovým salátem. Kromě těchto dvou chodů bývají na stole ještě pupáky – drobné kynuté pečivo, které se podává zalité mlékem, medem a posypané mletým mákem.

Před večeří je zvykem sníst kousek oplatky, medu a česneku. To proto, aby byl člověk po celý rok tak pěkný jako chléb, tak zdravý jako česnek a tak dobrý jako med.

Pupáky jsou z kynutého těsta, podávají se polité mlékem, medem a posypané mletým mákem
Spustit audio

Pusť si video