Proč teče chameleonovi z nosu?

26. září 2013

Výtok z nosu může být spojený s plísní kvůli vysoké vlhkosti prostředí, nebo naopak důsledek příliš suchého prostředí.

Dobrý den, s žádostí o radu se na vás obracím, když jsem vás našel na internetu... mám asi ročního chameleona. Nikdy jsem s ním neměl větší problémy, ale nedávno jsem se všiml, jakoby mu vytékalo něco černého z nosních direk a občas to odpadne a zase začíná vytékat. Nevíte, co by to mohlo být? Bojím se o něj... Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den, Ondřej B.

Ahoj Ondro.
Nevím, co by to mohlo konkrétně být. Prostě se musí klasicky vyšetřit veterinárním lékařem, určitě specialistou na exotická zvířata. Ten se tě vyptá na způsob chovu a krmení – důležité je UV světlo a vitamín D a vápník, rostlinná potrava, ne jenom cvrčci, rosení, teplota v teráriu. Výtok z nosu může být spojený s plísní kvůli vysoké vlhkosti prostředí, nebo naopak důsledek příliš suchého prostředí. Veterinář může odebrat vzorek výtoku a odeslat ho do laboratoře na kultivaci (přesně tam zjistí o co se jedná – plísně, bakterie).

Také je důležité, jestli je to samec nebo samice a jestli je sám nebo v páru. Kdyby to byl pár a výtok z nosu by měl samec, je možné, že je poraněný od samice. Samice bývají na samce agresivní, když třeba nemají klid na snůšku a mohou ho poranit. Může to být teoreticky i poranění od cvrčka. Prostě cokoliv.
Moc jsem ti asi nepomohla, určitě navštiv s chameleonem specialistu.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video