Prostě geniální!

29. leden 2016

Určitě už jste slyšeli jméno Wolfgang Amadeus Mozart. Proč jsme si na něj vzpomněli? Protože letos v lednu uplynulo 260 let od jeho narození. Wolfgang Amadeus Mozart byl hudební skladatel, kterého zná celý svět, jeho hudba je tak krásná, kouzelná i promyšlená, že o ní můžeme říct, že je geniální. O geniálních lidech si budeme povídat i v rubrice Zapiš si to za uši. Nejdřív si ale pojďme vysvětlit, co to vůbec slovo geniální znamená.

Kdo je to génius a co znamená slovo geniální?

Geniální nápady mají většinou geniální lidé. Když o někom řekneme, že je génius, říkáme tím, jak je chytrý a nápaditý. Člověk ale nemusí být zrovna génius, aby měl občas nějaký geniální nápad. Důležité je se nevzdávat a každý den zapojit hlavu, možná vás pak napadne něco mimořádného. Třeba jako kolo - tak jednoduchý a přitom geniální nápad, který lidem usnadnil život.

Kdo byl Leonardo da Vinci?

Už jste slyšeli o obrazu, na kterém je Mona Lisa? Říká se, že je to jeden z nejslavnějších obrazů, které existují. Jeho autorem je Leonardo da Vinci. Ten nebyl jenom malířem, ale tím, čemu se říká renesanční člověk. Kromě toho, že maloval krásné obrazy, byl i sochař a architekt, zkoumal vesmír, vymýšlel různé stroje, studoval skladbu lidského těla. Zanechal po sobě 3500 různých nápadů, návrhů a poznámek. Leonardo da Vinci byl zkrátka hlava, proto ho dodnes považujeme za génia.

Znáte hudbu Wolfganga Amadea Mozarta?

Wolfgang Amadeus Mozart se narodil 27. ledna roku 1756 v Salzburku jako nejmladší ze sedmi dětí. Od malička se svou rodinou cestoval po evropských velkoměstech, kde jeho táta koncertoval. A malý Wolfgang Amadeus Mozart koncertoval s ním, protože hrál skvěle na klavír i na housle. Už v pěti letech začal skládat hudbu a když vyrostl, jeho hudební genialita se projevila naplno.

Mozart uměl složit překrásnou hudbu, při které se vám objeví v očích slzy (třeba Requiem nebo Ave Verum), ale i takovou, která vás rozveselí a udělá vám dobrou náladu (Malá noční hudba). Skládal i opery (nejznámější jsou třeba Kouzelná flétna, Don Giovanni nebo Figarova svatba), symfonie a koncerty, které dodnes lákají posluchače do koncertních sálů.

Tak až uslyšíte hudbu krásnou jako sen, ptejte se, kdo ji složil. Možná to byl právě Wolfgang Amadeus Mozart.

Říká vám něco jméno Nicola Tesla?

Nikola Tesla je jedním z nejdůležitějších vědců a vynálezců všech dob. Narodil se v Chorvatsku, ale žil v Americe. Byl to nejvýznamnější americký fyzik a konstruktér elektronických zařízení a strojů. Byl také velký vizionář – dokázal odhadnout a předvídat, jaké věci se jednou budou používat. Ve svých spisech mluvil o zařízeních, která budou vzduchem přenášet text, zvuk i obraz. Tušil, že jednou budou inteligentní stroje. A hlavně dokázal leccos z toho vymyslet. Například to, jak jednou bude fungovat elektřina bez drátů. Díky jeho vynálezům, patentům a zdokonalením mohlo dojít ke skutečně plnému využití toho, co se všechno dá vytvořit díky elektrické energii a elektromagnetické síle.

Čím se proslavila Marie Curie Sklodowská?

Marie Curie Sklodowská se Narodila v Polsku v roce 1867, byla první ženou, která získala doktorský titul v oboru fyziky, ale byla i první ženou s Nobelovou cenu. Toto nejvyšší ocenění získala se svým mužem Pierrem Curie za objevení radioaktivity - zvláštního neviditelného záření některých kamenů.

Marie Curie Sklodowská zjistila, že radioaktivitu způsobuje prvek, který před ní ještě nikdo neobjevil. Pojmenovala ho POLONIUM. Později objevila další prvek, který vydával ještě silnější radioaktivní záření, RADIUM, a získala druhou Nobelovu cenu, tentokrát za chemii.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video