Prozkoumejte s námi pět "nej" naší planety

27. duben 2015

V rubrice „Zapiš si to za uši“ vám prozradíme zajímavá „nej“ planety Země. Dozvíte se o tom, kde najdeme největší poušť, jaký je nejhlubší příkop nebo jaká je nejvyšší hora.

Jaká je nejvyšší hora světa?
Nejvyšší horou světa je Mount Everest. Jeho vrchol leží 8 848 m nad mořem. To je skoro 9 kilometrů. Dokonce i tam už se lidé dokázali dostat.

Mt. Everest

Která je největší a nejrozsáhlejší poušť?
Ta úplně největší poušť leží v severní Africe a jmenuje se Sahara.
Sahara je totiž vyprahlá a suchá, jsou tam jen skaliska, hory a mohutné oblasti písečných dun. Duny jsou nekonečné hromady navátého písku, které vypadají jako mořské vlny.

Kde je a jak je hluboký nejhlubší mořský příkop?
Nejhlubší místo, které bylo objeveno pod vodní hladinou, se nachází v Tichém oceánu a je součástí Mariánského příkopu. Úplně nejhlubší místo v Mariánském příkopu je bezmála 11 kilometrů pod hladinou. Je tam ticho a tma. A vypadá to, že tam není ani mnoho podmořských živočichů. Už se tam dostali tři lidé ve speciálních ponorkách, ale jak zvířili písek na dně, stejně toho moc neviděli.

Korálové ostrovy v Tichém oceánu

Jaká je nejdelší řeka světa?
Nejdelší řeka Amazonka pramení vysoko v horách nazvaných Andy. Andy leží v Jižní Americe, v zemi, která se jmenuje Peru. Amazonka je dlouhá 7 tisíc kilometrů a protéká ještě Kolumbií a Brazilií.

Amazonka

Který je největší oceán?
Je to ten, který mí jméno Pacifik, tedy Tichý oceán. Kdybyste všechnu vodu oceánů celého světa nalili do velikého hrnce, voda z Tichého oceánu by tvořila skoro polovinu. Taky zabírá třetinu plochy celé zeměkoule. Jako byste rozdělili slupku pomeranče na tři díly – jeden celý díl by byl Tichý oceán.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video