Prozkoumejte slova začínající na „hydro“

12. leden 2015

Už jste někdy slyšeli slovo, které začíná předponou „hydro“? Takové slovo je vždycky nějak spojené s vodou. Pojďme si o těchto slovech povídat.

Co znamená slovo hydratace?

Lidské tělo potřebuje spoustu vody k tomu, aby v něm všechno správně fungovalo. Víte třeba, že se naše tělo skládá ze 70 % z vody?
Tělo je skoro celé z vody, i když to tak na první pohled nevypadá. Vodu najdeme v krvi, ve vnitřních orgánech, v kůži i ve svalech. Kdyby se z nás odpařila všechna voda, zbyla by z nás jenom čtvrtka.
Abychom měli dost vody, musíme tělo pravidelně hydratovat. Jak že to je česky? Hydratovat znamená dodat vodu. Občas se napít.

Co znamená slovo hydrant?

Pitná voda

Je to železný stojan na chodníku. Vypadá trochu jako panák – může mít kulatou hlavu a ušiska. Ale to po stranách nejsou uši, jsou to nástavce, na které se dají našroubovat hasičské hadice. A přesně k tomu hydrant slouží: je to část podzemního vodovodního potrubí, které je vyvedené nahoru na povrch a lidé z něj mohou v případě požáru čerpat vodu.

Co se skrývá za slovem hydroponie?

Hasičský hydrant

Když to řekneme zjednodušeně, hydroponie je umění pěstování rostlin bez půdy.
Kořeny některých rostlin nepotřebují půdu, ale získávají živiny přímo z vody. Tahle metoda pěstování má prapůvod už ve starověkém Egyptě.

A ještě se dozvíte, co to je hydrologie.

Řeka Angara na jejím horním toku

Hydrologie je věda neboli nauka o vodě na planetě Zemi. Zkoumá to, jak voda ovlivňuje život lidí.
Takový hydrolog (vědec zabývající se vodou) tedy rozumí řekám. Také ví, kdy a proč jsou povodně. Rozumí i dešti a ví, co všechno může způsobit.

Už v tom máš jasno? Tak si dej náš hydrokvíz!

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video