Prsty namáčím do čaje, aby to drhlo, říká hráč na skleničky, který zvládne Popelku i Pottera

5. květen 2022

Už jste někdy zkoušeli hrát prstem na skleničku? Petr Špatina ovládá i 33 sklenek najednou. Poslechněte si, jak to zní.

Do Klubu Rádia Junior přišel mistr ve hře na skleničky Petr Špatina. Hráč na takzvanou skleněnou harfu ve studiu předvedl melodii z filmové Popelky i slavný hudební motiv z Harryho Pottera. Jen si to poslechněte v audiu a podívejte se i na krátkou videoukázku.

Černý čaj je nejlepší

Před každým hraním musí mít Petr perfektně čisté a odmaštěné ruce, aby prst přejetím po okraji skleničky vykouzlil ten správný zvuk. Tak jako houslista používá na smyčec kalafunu, „skleničkář“ si namáčí před hraním ruce do černého čaje, který obsahuje třísloviny. Aby to trošku „drhlo“.

Hráč na skleněnou harfu Petr Špatina

Pro hraní jsou nejvhodnější skleničky na stopce. Dobrou sklenku poznáte podle toho, že když do ní cvrnknete nehtem, zazvoní. V každé skleničce je jiné množství vody. To je důležité pro ladění.

33 skleniček

Petrova skleněná harfa je složená z 33 skleniček a funguje jako plnohodnotný hudební nástroj. „Hrát může i prázdná sklenička. Vodou sklenici ladím. Když je tam víc vody, je tón nižší, když je vody méně, je tón vyšší,“ vysvětluje muzikant.

„Miluju, když jsou ty skleničky čisté, protože vizuální vjem podpoří ten hudební,“ říká Petr. Má rád skleničky nablýskané a nasvícené, protože je to kromě hudebního zážitku i krásné divadlo. Se svou skleněnou harfou procestoval spoustu zemí, hrál v televizních pořadech, v koncertních síních, ale třeba i v přírodě u vodopádů.

Chcete si zkusit, jak se hraje na skleničku? Poslechněte si Klub Rádia Junior s Janou Rychterovou a Petrem Špatinou, ve kterém najdete podrobný návod.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , kpe

Související