Psychoterapie vám může ulehčit život

18. červen 2014

Únava, strach, stres, úzkost, psychosomatická onemocnění. Možná je tohle přesně to, s čím se v posledních měsících a týdnech potýkáte. Nemůžete z toho ven? Nemusíte všechno zvládnout sami.

Pomocnou ruku vám podá psychoterapie. O tom přišel do rozhlasové Radioporadny promluvit klinický psycholog Evžen Panovský.

Psycholog nebo psychiatr?

Váháte, do jaké kategorie váš problém patří? Psychiatr je lékař, který se zabývá léčbou vážnějších duševních poruch. Spadají pod diagnózu psychotických onemocnění, jako jsou schizofrenie, maniodepresivní psychóza, těžké poruchy nálady, dlouhotrvající deprese, těžké panické porucha apod.

Klinický psycholog se zabývá spíše neurotickými poruchami, které jsou vyvolané stresem nebo úzkostí.

„Řadu pacientů máme společných. Ovšem psychiatr léčí léky a klinický psycholog léčí slovem. A kdy přijít za psychiatrem a kdy za námi? Řekl bych, že je to jedno. Pokud člověk cítí nějakou tíži a myslí si, že to souvisí s jeho psychikou, tak je dobře, když se obrátí na kohokoliv z těchto odborníků,“ vysvětluje Evžen Panovský.

Lidé si často myslí, že na psychoterapii se jenom vypovídají ze svých problémů. Není tomu tak. Ostatně tuto službu vám poskytnou vaši kamarádi a blízcí. A to je dobře, když máte možnost ventilovat svoje starosti, protože to pomáhá. Jak ale poznáme, že je na čase zajít za odborníkem.

„Když je to například chronický konfliktní stav, který souvisí se zaměstnáním či s tíživou životní situací, osobní situací, je dobré vyhledat psychologa. Ano, nejdřív s pacientem promluví. Dělá to proto, aby odkryl podstatu toho problému. Je to podobné, jako když odkrýváte listy cibule. Pod vrchními slupkami se skrývá jádro problémů,“ popisuje Evžen Panovský postupný a dlouhodobý proces.

Poctivá psychoterapie je běh na dlouhou trať

Psychoterapie netrvá pár hodin, je to systematická práce na určitém problému a může trvat několik měsíců, někdy i let. Nestačí jenom vědět, co se nám děje a jak se toho máme zbavit. Musíme se naučit s tím pracovat a pak se teprve toho zbavíme.

„Je to osvojování dovedností. Například naučit se zvládat některé konflikty. Naučit se jednat asertivně. Nejtěžší je přeučit se patologické vzorce našeho chování,“ říká Evžen Panovský.

Sympatie a porozumění jsou důležité

Vyhledejte si psychologa přes obvodního lékaře nebo přes internet. Podle čeho vybírat? Mělo by to být nějaké zdravotnické zařízení, které má smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Nejen, že je návštěva klienta hrazená. Je to důkaz, že se jedná o odborníky.

Jde taky o váš dobrý pocit, který si z psychoterapie odnášíte. Pokud vám vybraný psycholog z nějakého důvodu nesedí, není ostuda říct, že byste raději své problémy řešili s někým jiným.

„Léčba je hodně založena na důvěře mezi psychoterapeutem a pacientem. A to by mělo být určující vodítko. Léčíme vztahem,“ zdůrazňuje Evžen Panovský.

autor: PRO
Spustit audio