Recepty z podzimní zahrádky: Jak na správné křížaly nebo jablečnou gumu

8. říjen 2023

Je tu nejbarevnější roční období – podzim. Probereme všechny jeho barvy v lese, na poli i na zahradě a přidáme i pár podzimních receptů! Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior zavítal zahradník a florista František Hlubocký. S moderátorem Zdeňkem Novákem si popovídal o podzimní přírodě a zahradě, o dozrávajícím ovoci i o podzimních receptech.

Ve znamení jablek

Podzim je období, kdy se zhodnocuje dlouhá zahradnická práce a začíná období sklizně. Typickým ovocem, které k této době neodmyslitelně patří, jsou jablka, ze kterých se dá vyrobit několik kulinářských zázraků.

Co všechno se dá na podzim udělat z jablek?

Jedním z nich jsou křížaly, tedy sušené tenké plátky. „Když se dělají křížaly, tak jablko musí být jen na tři čtvrtě zralé, aby bylo pevné, aby se hezky krájelo, drželo pohromadě a dobře se sušilo,“ upozorňuje zahradník. Tato pochoutka je navíc i nesmírně zdravá. Je to jeden z tradičních způsobů úpravy tohoto obvoce. Sušením jablko neztratí své vitamíny a hodnotné látky, narozdíl třeba od kompotování.

Jablečná guma

Méně známou svačinkou je jablečná guma, která se dělávala pod názvem jablečné placky. Jablko se vykrájelo a pomalu se nechalo rozvařit na okraji kamen. Tam totiž byla nižší teplota. „Tak pomalinku bublalo, až se to uvařilo,“ vysvětluje František.

Vznikla kaše, která se následně přenesla na vymazaný plech a nechala se v troubě sušit, dokud nezískala konzistenci pružné placky připomínající gumu, kterou bychom dnes mohli přirovnat třeba k ploché žvýkačce nebo pendreku. Jablečnou gumu můžete dochutit skořicí nebo třeba perníkem.

Pokud máte na zahradě jablek, že nevíte co s nimi, poslechněte si Klub Rádia Junior a dozvíte se, jak je nejlépe uskladnit.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Zdeněk Novák , bva
Spustit audio

Související