Řešila jsem, jestli to nedělám jen kvůli rodičům a zvažovala konec kariéry, vzpomíná lyžařka Strachová

19. prosinec 2022

Poslechněte si rozhovor o životní cestě oblíbené olympioničky. Co pro Šárku znamená fair play a čemu se věnuje po ukončení profesionální kariéry? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem sportovního Klubu Rádia Junior byla bronzová medailistka z olympijských her ve Vancouveru, mistryně světa v alpském lyžování a předsedkyně Českého klubu fair-play Šárka Strachová. O své kariéře si povídala s moderátorem Jiřím Kohoutem.

Lyžařské začátky

Poprvé na lyžích, když jí byly dva roky. „Moji rodiče koupili chalupu na horách, kde jsme trávili hodně času. A za chalupou byl kopec, kde se lyžovalo,“ popisuje Šárka, jak se ke sportu dostala.

Jejím prvním trenérem byl tatínek. Později se rozhodla, že se vydá svou vlastní cestou a přidá se k lyžařskému týmu. „Začala jsem mnohem víc i pátrat sama v sobě, jestli lyžování opravdu chci dělat já, nebo jestli jsem to dělala kvůli rodičům,“ přiznává. Přemýšlela i o tom, jestli svou kariéru ukončit. Ale vzhledem k tomu, že už došla tak daleko, rozhodla se tehdy ve sportu pokračovat.

Duševní klid

Ve volném čase vrcholoví sportovci často pracují na seberozvoji. Je důležité si uvědomit, že se několik let připravují na jeden důležitý závod a pokud se nepovede podle jejich představ, musí si zachovat klidnou hlavu.

S tím se pojí i jejich strach z toho, že zklamou své okolí a jeho očekávání. „Díky lyžování jsem mohla mnohem víc poznat sama sebe, kdo jsem, co jsou moje záměry, priority a co všechno chci dělat,” dodává lyžařka a pochvaluje si, že na mentální přípravě sportovci v posledních letech pracují mnohem víc než dříve.

Šárka Strachová se po ukončení své kariéry stala předsedkyní Českého klubu fair-play. Co všechno práce obnáší se dozvíte v Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: bva , kpe
Spustit audio

Související