Rodině Walderode se majetek v restituci nevrátí, rozhodl odvolací Krajský soud v Hradci Králové

22. červen 2022 09:48

Dědicové šlechtické rodiny Walderode nemají nárok na vrácení rozsáhlých majetků na Turnovsku, včetně zámku Hrubý Rohozec. Pravomocně o tom rozhodl o tom 21. června 2022 odvolací Krajský soud v Hradci Králové. Nemovitostí a pozemků v hodnotě několika miliard korun se domáhá vdova po Karlu des Fours Walderode Johanna Kammerlanderová.

Čtěte také

Soudy po celou dobu sporu řešily otázku, jestli byl Karl des Fours Walderode československým občanem, nebo ne a jestli tím pádem splňuje podmínky restitučního zákona. Stát po 2. světové válce zkonfiskoval majetek a zbavil občany německé národnosti československého občanství.

V roce 1947 Walderodemu úřady československé státní občanství vrátily, v roce 1949 se občanství zřekl kvůli emigraci, znovu zpět ho dostal v roce 1992. Ústavní soud pak na začátku tisíciletí konstatoval, že Walderode, který zemřel v roce 2000, byl československým občanem a má na majetek právo. Rodina se tak začala soudit o jednotlivé pozemky.

Nárok na ně v roce 2017 přiznal Okresní soud v Semilech a potvrdil ho i hradecký Krajský soud. Nejvyšší soud ale v roce 2021 rozhodl, že v roce 1947 nešlo o řádné navrácení občanství, a tím pádem neplatí.

Případ se dostal zpět k soudu první instance v Semilech a poté znovu na hradecký krajský soud. Jeho odvolací senát upozornil, že je vázáný rozhodnutím Nejvyššího soudu, podle kterého Walderode není z hlediska restitučního nároku oprávněnou osobou. Spor trvá 25 let a ještě zdaleka není u svého konce.

Čtěte také

Johanna Kammerlanderová se jednání nezúčastnila, přítomný byl jen její právní zástupce Roman Heyduk. Ten po vynesení rozsudku uvedl, že rozhodnutí napadne u Nejvyššího soudu, který ho podle něj znovu zamítne. Pak se chce obrátit na Ústavní soud. „Tady jsou dvě rozhodnutí Nejvyššího soudu a jedno rozhodnutí Ústavního soudu, která jsou protichůdná. A jediný, kdo má právo do toho vnést jasno, je Ústavní soud," řekl

Spor se vede o majetek na Liberecku, Jablonecku a Semilsku ve výši několika miliard korun. Jde například o zámek Hrubý Rohozec, lesy, které spravuje státní organizace Lesy ČR, nebo pozemky v držení města Turnov. Neuzavřený spor například v Turnově brání v rozvoji obchodně průmyslové zóny Vesecko a komplikuje rozvoj bytové zóny v Daliměřicích i směnu pozemků v dalších lokalitách.

autoři: Jakub Vik , reČRoL
Spustit audio

Související