Sacharidy nejsou jenom cukry

15. únor 2016

Jedny jsou pouze zdrojem energie, způsobují nadváhu a můžeme je klidně z jídelníčku vynechat. Druhé naopak naše tělo nezbytně potřebuje. Řeč je o sacharidech. Naučíme vás se v nich vyznat.

Když se řekne sacharidy, většina z nás si představí cukr. Třeba ten, kterým si sladíme čaj či kávu, nebo ho jíme v cukrovinkách. Ale tak jednoduché to není.

„Cukry patří do skupiny látek, kterým se říká sacharidy, ale patří tam i další látky. A je důležité to umět rozlišit,“ říká Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin VŠCHT v Praze, podle které je to potřeba i proto, abychom věděli, jak si správě sestavit jídelníček.

„Sacharidy jsou jednou ze tří hlavních živin – máme sacharidy, bílkoviny a tuky. A sacharidy by měly tvořit 55 až 60 procent naší stravy. Neměly by to být ale tzv. jednoduché sacharidy, tedy cukry, ale složité, tedy polysacharidy, jejichž hlavním zástupcem je škrob,“ říká Jana Dostálová.

Polysacharidy jsou nezbytnou součástí našeho jídelníčku, na rozdíl od cukrů. „Cukry jsou chemické sloučeniny z jedné nebo více chemických jednotek a jejich hlavním představitelem je sacharóza, tedy lidově řečeno cukr. Ten se vyrábí z řepy nebo třtiny, což je jedno, protože chemicky je to úplně stejná sloučenina. A tohoto cukru bychom měli zkonzumovat co nejméně. Doporučeno je maximálně 50 gramů denně, “ říká Jana Dostálová s tím, že bychom si měli uvědomit, jak málo to je.

Například ve slazených nápojích je obvykle 50 gramů jen jejich v půl litru! Když potom energii z cukru nevydáme sportem nebo prací, ukládá se nám ve formě tuků.

Jednoduché sacharidy

  • Sacharóza – cukr řepný nebo třtinový: pouhý zdroj energie, doporučení je sníst ho denně maximálně 50 g nebo vůbec

  • Fruktóza – cukr ovocný: na ten je třeba si také dávat pozor, když nechceme přibrat, má stejné účinky jako sacharóza, jen má navíc vitamíny

  • Glukóza – cukr hroznový: potřebujeme ho k mozkové činnosti, ale není ho třeba samostatně jíst (také se po něm přibírá), tělo si ho dokáže vytvořit při štěpení polysacharidů

  • Laktóza – mléčný cukr: v mléce a mléčných výrobcích, tolik se po něm netloustne, tělo se s ním dokáže dobře vypořádat.  Jen pozor na mléčné výrobky slazené (obsahují sacharózu a fruktózu)!

Složité sacharidy - polysacharidy

  • Škroby – v obilovinách, bramborách, rýži, luštěninách … Pro naše tělo jsou nezbytné, slouží jako zásobárna energie, ale nepřeměňují se tak snadno v tuk jako cukry.

Jsou buď stravitelné (většina), nebo nestravitelné (vláknina).

autor: RUS
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.