Sebepoškozování u dětí přibývá. Mají obrovský pocit viny a těžko se to ovládá, varuje psycholožka

29. listopad 2022

Strach, vztek nebo třeba smutek – to vše může být důvod, proč někdo začne ubližovat sám sobě. Jak takové chování zastavit nebo jak pomoci kamarádovi, který se takhle chová? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Romana Růžičková v Klubu Rádia Junior přivítala psycholožku Báru Downes, aby probraly velmi citlivé téma sebepoškozování.

„Bohužel v poslední době tím, jak jsme všichni prožili strašně moc stresu, tak toho sebepoškozování přibývá. A ono těch důvodů, které zatím jsou, může být celá řada,“ podotýká Bára. Proč by to ale někdo dělal a sám sobě ubližoval?

Co vede k sebepoškozování?

„Může se to stát tehdy, když jsme tak nešťastní, že naše duševní bolest je tak strašně k nevydržení, že to, že si ublížíme, nám uleví. V tu chvíli ta fyzická bolest vlastně přenese naší pozornost od toho obrovského trápení a smutku,“ vysvětluje odbornice.

Samozřejmě to ale není správná cesta a nic se tím nevyřeší. Naopak. „Když se někdo sebepoškozuje, tak většinou z toho mívá obrovské pocity viny,“ říká psycholožka. Proto to skrývá pod dlouhým oblečením. Všimnout si toho můžete díky jizvám, nejčastěji na předloktí nebo na stehnech, kde se utrápený člověk pořezal nebo poškrábal.

Okolí neví, jak pomoci

Okolí si někdy myslí, že je jednoduché s tím přestat a stačí jenom rozhodnout. Jak ale vysvětluje Bára, není to pravda: „Je důležité vědět, že se to opravdu strašně těžko ovládá vůlí.“

Takovému člověku může odborník psycholog. Pokud ale zatím nemá dost odvahy se komukoli svěřit, doporučuje Bára psát si deník a tam ze sebe všechny ty pocity dostat. Pokud to nejde ani napsat, pomáhá i nakreslit, jak se cítím.

Nereagujte přehnaně

Když zjistíte, že si vaše kamarádka nebo kamarád ubližuje, nesmíte reagovat vyděšeně. „Neříkejte: ‚A co to máš? To je hrůza‘, protože to člověka hrozně odradí. Zalije ho ten pocit studu a hanby,“ varuje Bára. „Je dobré říct to někde v klidu, kdy jsme spolu sami. Řekněte: Hele, já jsem si všimla, že tam máš ty řezné rány. Dělám si o tebe starosti.“

Jaké varovné signály vysílá člověk, který si ubližuje? Poslechněte si celý rozhovor.

Když se nemáte komu svěřit

Máte trápení a nevíte, komu to říct? Ozvěte se milým lidem z linky bezpečí. Umí poradit a můžete se s nimi bavit na chatu nebo jim zavolat.
www.linkabezpeci.cz

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související