Selský dvůr U Matoušů v Plzni – Bolevci s jarem ožívá a zve k návštěvě

9. duben 2024

Krásný ostrůvek lidové architektury uprostřed města – to je Selský dvůr U Matoušů v Plzni Bolevci. Od února je v péči nové správkyně Miroslavy Kubatové Pitrové.

Duch místa se zde zachoval dodnes

Miroslava Kubatová Pitrová v systému Národního památkového ústavu není žádným nováčkem – 17 let působila jako sezónní průvodkyně na Státním hradě Velhartice, poté v Plzni na Národním památkovém ústavu jako koordinátorka velkých evropských projektů a také několik let externě jako editorka pro Národní památkový ústav v Českých Budějovicích.

Pochází z jihočeského gruntu, ze selské rodiny, a tak s úsměvem říká, že když přijíždí do práce na Selský dvůr, vlastně se pokaždé „vrací domů“.  Do západních Čech ji zaválo studium a láska, s manželem se zde usadili nastálo.

U Matoušů

Historie selského dvora U Matoušů je velmi stará. První doložená písemná zmínka pochází z roku 1635, kdy je zaznamenáno, že tento dvůr kupuje od města Plzně Matouš Vicl. Právě po něm statek dodnes nese jméno. Aktuálně je Selský dvůr U Matoušů 3 roky po generální rekonstrukci a postupně se do něj navrací život. A to doslova – návštěvníky vítá černý kocour Bertík, děti jsou nadšené i ze 4 králíků.

Selský dvůr U Matoušů je otevřený veřejnosti a pravidelně návštěvníkům nabízí i nejrůznější akce. Nedávno úspěšně proběhly Velikonoce na statku a také beseda s Terezou Olbrichtovou, finalistkou z pořadu Peče celá země. „Byla to příjemná, krásná beseda. A přesně toto by na statku mělo být. Aby se lidé spolu setkávali, mluvili a tradice požívali“, pochvaluje si Miroslava Kubatová Pitrová.

Selský dvůr zve k návštěvě

Aktuálně se U Matoušů připravuje třeba 1. máj, 6. června celý selský dvůr ožije lidovou hudbou a tancem a proběhne zde opět jeden z programů letošního Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF PLZEŇ. Chystají se ale i další akce –  zájemci je mohou sledovat na webu usedlost-bolevec.cz/cs, případně na sociálních sítích (facebook, instragram).  Navštívit Selský dvůr U Matoušů se ale vyplatí kdykoliv. Uprostřed města je oázou klidu, přijďte se přesvědčit.

Spustit audio

Související