Senioři si svého anděla mohou přivolat přes hodinky nebo přívěsek

27. září 2019
SOS přívěšek pro seniory

Hlavním cílem služby Anděl na drátě je asistenční tísňová péče o seniory po celé České republice. Lidé se mohou obrátit na linku důvěry, nebo praktickou poradnu. Dokonce existuje i možnost, zavolat si o pomoc přes speciální SOS zařízení.

„Většinou nás oslovují celé rodiny, včetně vnoučat a pravnoučat. Chtějí mít stařečky, kteří se už kvůli vysokému věku nebo nemoci nemohou o sebe samy postarat, pod dohledem.  Příbuzní také řeší, aby bylo zajištěno včasné poskytnutí první pomoci. Často se stává, že v noci člověk cestou na WC náhle upadne a je v bytě úplně sám,“ vysvětluje ředitelka Martina Galbová.

SOS hodinky a přívěsek místo mobilu

Anděl na drátě funguje nonstop. Senioři mají možnost si rychlou pomoc přivolat pomocí SOS přívěsku nebo hodinek s bočním tlačítkem. „Osobně bych víc doporučovala hodinky, které na ruce drží pevněji, jsou stabilnější. Pokud se klientovi něco stane, třeba venku na procházce, my ho pomocí GPS lokátoru ihned najdeme. Přívěsek na krk je vhodný spíš pro klienty s horší motorikou,“ vysvětluje Martina Galbová. Obě zařízení mají v sobě zabudované reproduktory. Lidé si je teď můžou vyzkoušet na tři měsíce zdarma.

Co umí hodinky s tlačítkem:

  • rozpoznají nouzovou situaci
  • detekují nehybnost
  • hovor s asistentem probíhá automaticky (není potřeba nic přijímat, chytré hodinky na klienta mluví přímo)
  • GSM – GPS lokátor přesně určí, kde se klient momentálně nachází
  • jsou voděodolné - v koupelně si hodinky klient nemusí sundávat z ruky
  • fungují nepřetržitě všude, kde je dostupný GPS signál
  • používání hodinek se nemusí obávat ani lidé, kteří mají kardiostimulátor
  • nepřetržitě kontrolují vlastní funkčnost
  • při nabíjení se automaticky přepnou na noční režim
  • zařízení má vlastní SIM kartu
Devadesátiletý Lubomír Augusta dostane na rok SOS tlačítko

Linka důvěry a bezpečí

Doba je uspěchaná a plná překotných změn. Na staré lidi už nemáme tolik času. Postrádají někoho, kdo by si s nimi popovídal o jejich bolestech, trápeních a obavách. Na lince bezpečí pracují i lidé s handicapem.

„Naši Andělé si tak nejlépe dokážou představit těžkosti zdravotního omezení, izolovanosti a z toho plynoucí úzkosti a osamělosti. Vycházejí ze svých vlastních životních zkušeností, kdy museli mnohdy sami čelit nepřízni osudu. Proto snadno dokážou pochopit situaci seniorů. Umějí pomoci dobrým slovem, radou i povzbuzením.“

Jak se zaregistrovat do služby Anděl na drátě si poslechněte ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související