Sex v pokročilém věku? Rozhodně ano!

23. červen 2015

Proč bychom neměli na sex ve vyšším věku rezignovat? „Sexualita je jedním ze základních motivů v životě člověka. Ovlivňuje partnerský vztah. Má vliv na duševní i tělesné zdraví," říká sexuolog.

Jak na to v pokročilém věku rozebral v rozhlasové Radioporadně sexuolog a psychiatr Jan Kolomazník.

Ačkoliv se o sexu ve vyšším věku prakticky nemluví, statistiky ukazují, že z našich ložnic se nevytratil. Poslední průzkum ukázal, že 87 % ženatých mužů a 89 % vdaných žen ve věku 60 - 64 let je stále sexuálně aktivní. Ve věku nad 65 let sice tyto počty klesají. Ale i tak je 29 % mužů a 25 % žen i ve věku vyšším 80 let je stále sexuálně aktivní.

„Pokročilí věk si definujme od 65 roku, kdy člověk končí se svým profesním životem a odchází do důchodu. Ale problémy v sexuální oblasti nastávají u obou pohlaví po padesátém roce věku," uvádí Jan Kolomazník. Proč je seniorský sex tabu? Dříve narozená generace byla vychovaná v tom, že sexuální život v pozdějším věku je neslušný. Starší lidé se také ostýchají potíže svého pohlavního života probírat se svým praktickým lékařem.

Ženy se za problémy stydí víc

„Jen 4% žen se svému lékaři svěří, že je něco v nepořádku. Muži jsou odvážnější. Bez rozpaků o všem mluví 30% z nich," říká Jan Kolomazník.

Mladší lidé se domnívají, že lidé jsou po pětašedesátce asexuální a nepotřebují ho. Hluboce se mýlí. Osobnost každého člověka se rozvijí celý život, vyvíjí se a zraje i naše sexuální identita, která je jednou z nejzákladnějších součástí našeho já.

„Má to i svá pozitiva. Odpadá obava z nežádoucího otěhotnění. Partneři jsou doma sami a mají klid. Nemusí se zamykat ze strachu, že jejich potomek přijde v nevhodný okamžik do ložnice," myslí si Jan Kolomazník.

Už to není co za mlada

Fyzicky to samozřejmě nefunguje jako dřív. „Stejně jako nezaběhneme v šedesáti letech stovku za třináct vteřin, ani sex není jako za mlada. Základem spokojeného sexu jsou hlavně dobré partnerské vztahy a vzájemný soulad," zdůrazňuje Jan Kolomazník a doporučuje dobrou životosprávu. Nekouřit, nepít příliš alkoholu. Zdravě jíst a hlavně se hýbat.

Po padesátém věku dochází k snížení pohlavních hormonů jak u muže, tak u ženy. V našem těle a psychice dochází ke změnám. A nemáme na milostné hrátky tolik chuť.

Poruchy erekce

„U mužů se objeví problémy s erekcí. Ženy se zase hůře vzruší a sníží se kvalita orgasmu. Tyto nepříjemnosti řeší hormonální terapie. Léky jsou bez vedlejších účinků a nejsou drahé a především fungují," říká Jan Kolomazník. Ale pozor! Nepodléhejte reklamním kampaním, které doporučují nejrůznější preparáty na podporu erekce. Pilulky ve volném prodeji jsou k ničemu.

„Je to jen směs vitamínů. Doporučil bych pouze přípravky, které jsou na recept," varuje Jan Kolomazník.

V rozhlasové Radioporadně sexuolog a psychiatr Jan Kolomazník odpovídal i na dotazy posluchačů. Odpovědi uslyšíte v záznamu našeho vysílání.

Kam si zajít pro pomoc

Jediná sexuologická ambulance je v Pardubicích. Najdete ji na psychiatrickém oddělení krajské nemocnice. Otevřeno má vždy v pátek dopoledne. Pokud chcete poradit, objednejte se na telefonním čísle 466 016 607.

„Sexuálním disfunkcím se obecně věnuje malá pozornost. Nejde jenom sex jako takový. Porucha erekce může být i signálem jiného vážného nemocnění srdce. Jestliže máte vzhledem k věku nějaké chronické onemocnění, myslete na něj, ale nebojte se sexu," radí Jan Kolomazník. Fyzická zátěž při vlastním koitu není výrazná. Například po infarktu už po dvou měsících můžete zase začít pohlavně žít naplno.

Dotazy posluchačů

  • muž, 70 let – při ztopoření můj penis už není rovný a ohýbá se. Jak to mám řešit?

  • muž, 42 let – poslední dobou mám problémy s erekcí a menší chuť k sexu. Jak se dá zvýšit libido?

  • muž, 80 let – co kromě léků zabírá na erekci?

Odpovědi na otázky a další zajímavosti si poslechněte v záznamu pořadu.

autor: PRO
Spustit audio