Smetanův kult je tady furt. V Litomyšli chtějí polidštit nejslavnějšího rodáka

27. únor 2024

Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek. Tuhle větu zvolal 2. března 1824 František Smetana, otec budoucího hudebního velikána. Připomínat se to teď bude ve stejném čase a na stejném místě.

Litomyšlské chase narazí v sobotu sud piva starosta v roli sládka. Půjde o Bedřichův speciál. Od 10 hodin budou na nádvoří i zabijačkové hody, k tanci i poslechu zahrají Šviháci. „Lidé budou moci nahlédnout do rodného bytu Bedřicha Smetany. Obnovované vstupy mezi zámeckým pivovarem a rodným bytem dovolí, abyste jako první viděli, v jaké fázi se nachází pokračující úpravy tohoto cenného prostoru,“ říká vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Městského úřadu Litomyšl Michaela Severová.

Program na celý den

Na prvním zámeckém nádvoří dojde ve 14 hodin k rekonstrukci 200 let staré události a vyvalení sudu piva. „Během odpoledne slavnostně uvedeme do života komiksové leporelo. Připravujeme i sběratelskou Euro bankovku s nulovou hodnotou, která by měla připomínat tento výjimečný den. Pomyslnou třešničkou na dortu bude i komentovaná prohlídka zámeckého pivovaru. Už ve 13 hodin složíme u pomníku Bedřicha Smetany na Smetanově náměstí hold. Zúčastní se všechny litomyšlské sbory i ZUŠ Bedřicha Smetany.“

Smetanovo náměstí v Litomyšli s historickou radnicí z roku 1418

Na 16. hodinu je naplánovaná vernisáž výstavy v Regionálním muzeu. V 19 hodin začne videomapping na průčelí zámeckého pivovaru s názvem Bedřich Smetana – symfonie života. „Aby vám doba na čekání tmy lépe utíkala, připravili jsme do Zámecké jízdárny koncert Radůzy, která přijede s celou kapelou. Nebude chybět ani program pro děti.“

V Litomyšli slaví 200 let po celý rok 2024 řadou akcí. „Odstartujeme celoměstskou hru Bedříšek a stroj času. Budeme se bavit pod naším nadneseným lázeňským heslem Smetanův kult je tady furt,“ dodává Severová. Kulaté výročí si připomíná celá řada dalších institucí a měst po celém Česku. Pokračuje třeba i Rok české hudby.

Přehled litomyšlských akcí

  • 2. 3. Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek
  • 2. 3. - 15. 9. Výstava Bedřich Smetana a Litomyšl v Regionálním muzeu v Litomyšli
  • 6. 3. koncert Vše nejlepší, Bedřichu!
  • 24. - 28. 4. Zahájení 13. litomyšlské lázeňské sezóny, start Smetanovské celoměstské hry
  • 17. - 19. 5. Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové ve znamení smetany
  • 8. 6. Slavnostní otevření Rodného bytu Bedřicha Smetany
  • 8. 6. - 7. 7. Národní festival Smetanova Litomyšl
  • 8. 6. - 31. 8. Smetanova výtvarná Litomyšl
  • 31. 12. Dětský silvestrovský ohňostroj na hudbu Bedřicha Smetany
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související