Stavební boom na Dolní Moravě. Místní nemají jak velkého souseda zkrotit

13. říjen 2023 09:25

Víc lůžek, víc služeb, víc návštěvníků. Rychlý rozvoj turistického ruchu v Dolní Moravě na Orlickoústecku nekončí. Naopak pokračuje rychlým tempem dál, a to i přes to, že se to některým obyvatelům vesnice ani jejímu vedení nelíbí. Horní část obce u horského resortu Sněžník momentálně připomíná jedno velké staveniště. Dělníci pracují na několika budovách najednou.

„Jak vidíte, probíhají zahajovací práce na wellness, které doplní infrastrukturu a nabídku pro návštěvníky,“ říká ředitel dolnomoravského horského resortu Martin Palán.

Wellness roste v těsné blízkosti hlavního hotelu. Hned pod ním zase vznikají velké apartmánové domy, které by měly být hotové za rok. „V tuto chvíli máme 500 lůžek a rozšíříme to ještě o dalších 700 lůžek z naší strany, takže bychom měli po dokončení všech ubytovacích kapacit operovat nějakých 1 200 až 1 300 lůžek,“ doplnil Palán.

Resort se navíc letos chystá otevřít nejdelší sjezdovku v Česku. Ta propojí vrch Slamník se sjezdovkou U Slona. Celková délka bude 3,7 kilometru. Ve velkém tak středisko investovalo třeba do zasněžování.

Příliš prudký rozvoj

Horský resort na rozvoji nešetří. Z nedalekých Králík si nechává stavět vlastní plynovod, na který se ovšem mohou napojit i místní, a těsně před dokončením je i jeho vlastní čistička odpadních vod. Ne všem v obci se ale rozvoj areálu zamlouvá.

Čtěte také

„Bohužel to zjišťujeme až po bitvě, že je tady toho až moc,“ říká starosta Dolní Moravy Ladislav Janočko zvolený za uskupení Za hezkou vesnici. V čele obce je od loňských komunálních voleb, kdy radu, která byla spíš nakloněná dalšímu rozvoji turistického ruchu, vystřídalo vedení, které je naopak proti. Se současnou situací se podle něj ale už moc dělat nedá. Jednou z možností by byla změna územního plánu. Do toho se ale obec pouštět raději nechce.

„Bohužel to nejde. Samozřejmě všechno se odvíjí od územního plánu. Kdyby to nebylo zakotveno v územním plánu, tak by to šlo. My jako obec se k tomu můžeme postavit záporně, ale pokud by došlo na soudní pře, tak bychom to určitě asi prohráli,“ říká Janočko. Současný územní plán byl schválený už před lety a dolnomoravský resort tak má více méně volnou cestu. Dolní Morava ale není jen areál Sněžník. V obci jsou i další apartmány, penziony i sjezdovky.

Podle starosty obec v hlavní sezóně navštíví až 10 tisíc lidí za jeden den. Jde ale hlavně o jednodenní návštěvníky. Lůžek pro dlouhodobé ubytování je kolem dvou tisíc, po dostavbě apartmánů v resortu to bude o dalších 700 víc. To všechno v obci, která má zhruba 420 stálých obyvatel.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související