Stavebnice Merkur nechyběla ani ve školách. Vzniklo z ní i město, které rostlo 30 let

22. květen 2024

Jak vypadala původní verze slavné stavebnice? Co najdete v jejím muzeu a chystají se nějaké nové sady? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V Klubu Rádia Junior si moderátorka Klára Nováková povídala s podnikatelem i zachráncem české stavebnice Merkur Richardem Hrbáčem. Tahle oblíbená hračka totiž v příští rok, tedy v roce 2025, oslaví 100 let.

Český unikát

Dnes celosvětově známou stavebnici vymyslel v roce 1920 vJaroslav Vancl. Původně to byly malé plíšky spojované háčky. Ty v roce 1925 nahradily šroubky, matičky a dírky.

„Je to ryze česká stavebnice, která se vyráběla, vyrábí a doufám, že bude vyrábět v Polici nad Metují v našem závodu. Unikát je v tom, že žije opravdu 100 let,“ říká Richard.

Stavebnice Merkur

Sloužil i ve školách

Už celých 100 let u dětí Merkur rozvíjí motoriku, zručnost i představivost. Z plechových součástek si může každý vyrobit, co mu jeho fantazie dovolí. Třeba traktor, jeřáb nebo auto.

„Někdy musí děti zapojit i zkušenosti z jiných oborů. Když chtějí, aby třeba volant otočil koly, tak se musí ta síla nějak převést, a k tomu potřebují základy jednoduché fyziky,“ popisuje podnikatel. Z toho důvodu byl Merkur dříve používán i jako výuková pomůcka ve školách.

Pracovníci Muzea stavebnice Merkur v Polici nad Metují stěhují exponát legendárního ocelového města

Město z Merkuru stavěli 30 let

V Muzeu stavebnice Merkur v Polici nad Metují, můžete obdivovat Eiffelovu věž nebo zmenšeninu české motorky Jawa. Překvapí vás taky stavba Ocelového města, které je inspirováno stejnojmenným románem spisovatele Julesa Verna. Rostlo neuvěřitelných 30 let a váží 1,5 tuny. „To Ocelové město je zapsáno v Guinessově knize rekordů,“ překvapuje Richard.

Nová kolekce stavebnice, ve které můžete najít především hmyz, jako třeba berušku, škorpiona nebo vážku, je vhodná i pro nejmenší stavitele. Zároveň se pod vedením Richarda Hrbáče dočkáme i stavebnic vhodných pro dívky. „Holky jsou hodně šikovné a je škoda, aby si z Merkuru nemohly postavit své oblíbené zvířátko nebo domeček pro panenky,“ myslí si.

Jak česká stavebnice přispěla k výrobě kontaktních čoček? Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: bva , kpe
Spustit audio

Související