Štěňátko má bolavý ocásek

19. květen 2014

Pejsek při zmáčknutí ocásku hodně kňučí, přejde bolest sama?

Dobrý den, mohla bych Vás požádat o radu? O víkendu si děti půjčily naše 4měsíční štěnátko kavalíra na procházku. Když se vrátily, pejsek při zmáčknutí ocásku strašně kňučel. Nevím, čím se mu to mohlo stát, jestli ho třeba netahaly za ocásek. Nevíte, jestli bolest přejde sama od sebe? Moc Vám děkuji za radu. P.

Ahoj Petro.
Je možné, že se na procházce stalo nějaké drobné trauma – třeba mu děti ocásek přišláply, nebo ho někde nechal... Pokud ale štěňátko celkově vypadá a funguje dobře - to znamená, že není smutné, je normálně aktivní, žere i pije s chutí - tak pravděpodobně problém odezní sám.

Místo, kde to bolí, je vhodné denně kontrolovat. Předpokládám, že nyní v bolavém místě nevidíte žádné vnější poranění – ránu na kůži nebo modřinu. Některé věci, třeba boule naplněné hnisem nebo krví, se ale mohou vytvořit až několik dnů po poranění. Proto ocásek zrakem raději denně kontrolujte a podle potřeby zajděte k veterináři.

Pokud jde jen o zhmoždění, tak není potřeba nic řešit, problém by měl odeznít během několika dnů.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video