Sto let, tři zákazy, jedna pandemie. Holičtí skauti mají na co vzpomínat

1. září 2020

Začátky v roce 1920 byly pod křídly Sokola. Protože ale jejich záběr přesahoval tělovýchovu, vzniklo samostatné středisko. Bohatou skautskou historii si v Holicích připomenou první zářijovou sobotu.

„Oddíly vznikly zásluhou učitele Záboje Štrunce. Skauting vždy kladl důraz i na pomoc okolí, přátelství, vztah k přírodě. Dnes máme kolem 105 členů. Měli bychom víc, ale trpíme nedostatkem vedoucích. Některé děti jsou na čekací listině,“ přiznává vedoucí holického střediska Junák - český skaut Kristýna Sobolová zvaná Kiki.

Vedoucí holického střediska Junák - český skaut Kristýna Sobolová

Mocipánům proti srsti

Doba skautům přála jenom někdy. V roce 1940 přišel první zákaz činnosti. Ze dne na den ho nařídil Karl Hermann Frank. „Hodně skautů fungovalo v ilegalitě. Činnost Junáka byla obnovená až v roce 1945. Další zákaz následoval v roce 1950, obnova pak až v roce 1968. No a už v roce 1970 začalo začlenění do Socialistického svazu mládeže. Po roce 1989 fungujeme dodnes.“

Čtěte také

Skautskou holickou stovku připomene akce 5. září na prostranství kolem kulturního domu a základní umělecké školy. Program odstartuje o půl druhé odpoledne. Vystoupí písničkář Michal Horák, zahraje improvizační divadlo, nebude chybět úniková hra, stanové městečko, 5D kino, lanové aktivity, výstava a mnoho dalšího.

I skauti jsou hlavně rádi, že se konečně můžou scházet. „Nešlo to prakticky od půlky března. Dětem jsme posílali různé nápady na výzvy. Starší členové si povídali přes Skype. Celý červen jsme se už zaměřovali na prohlubování kamarádských vztahů. Bylo důležité, aby na tábor přijely jako sehraná parta. Bohudík tábor byl pro nás bez omezení,“ kvituje Sobolová.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související