Strach z toho, jak nás vidí ostatní, je vrozený, říká psycholožka. Jak mu ale nepodlehnout?

20. říjen 2020

Nemáte sami sebe rádi a trápíte se svým vzhledem nebo vlastnostmi? Proč to tak je a dá se to nějak změnit?

V současné době jsme čím dál tím víc na mobilech a počítačích, abychom byli v kontaktu s ostatními. V online prostředí probíhá i škola. Jenže to s sebou nese i problémy.

Když se s někým bavíme online, bývá snazší psát i nepěkné věci. Častěji se tak teď můžeme setkat s tím, že nás někdo za něco ošklivě hodnotí. Třeba za účes, postavu nebo brýle. Proč nám ale záleží na tom, co si o nás kdo myslí?

Zalíbit se a přežít

„Strach z toho, jak mě vidí ostatní a jestli budu přijatelný je vrozený a vyskytuje se skoro všech,“ vysvětluje psycholožka Bára Downes. Lidé totiž patří mezi živočichy, kteří žijí ve skupině a odpradávna je pro nás důležité, jak si v ní povedeme. Když jsme v dávných dobách žili v nějakém kmeni a tomu bychom se nelíbili a on by nás třeba vyloučil ze svých řad, tak bychom sami nepřežili.

Nepřirozené porovnávání

Problém je ale v tom, že se dnes během dětství pohybujeme hlavně ve světě vrstevníků – kluků a holek, kteří jsou stejně staří. A to není úplně přirozené. Každý má tak větší potřebu se porovnávat.

Dříve v dávných kmenech jsme byli pořád se všemi. I s dospělými a starými lidmi. Jejich názory byly velmi důležité. A tak jsme více vnímali, že každý je něčím důležitý a každý umí něco jiného. Když nás někdo za něco zkritizoval, jiný nás třeba pochválil.

Co dělat, když se sami sobě nelíbíte a máte pocit, že vás ostatní pořád s někým porovnávají? I na to se Báry ptala moderátorka Romana Růžičková. Tak si to poslechněte.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autor: kpe
Spustit audio

Související