Stratocaching 2014: Jak probíhal lov kešek?

27. říjen 2014

Byla to doslova „bitva u Lipan“. Nedaleko místa, kde se před 580 lety odehrála bitva, ve které prohrála husitská vojska a o které se budete učit ve škole, se v sobotu odehrála „bitva“ o kešky spadlé skoro z vesmíru. Akce se jmenovala Stratocaching 2014 a byla to hra i vědecký pokus zároveň.

Jednu kešku ve tvaru javorového semínka mělo ve hře i Rádio Junior společně s dětmi z Laborek gymnázia ve Slaném.


Balón s dropionem – tedy gondolou nesoucí kešky vystoupal do výšky 29 km nad zemí. Přitom prošel vrstvou atmosféry, které se říká tropopauza a ve které přístroje naměřily mínus 62 stupňů Celsia. Kešky měly ale svoje vlastní vytápění a tak nezamrzly a mohly po cestě na zem vysílat signál, který operátoři ve Slaném převedli na souřadnice a poslali je hráčům do terénu.

V tu chvíli začala zmíněná bitva :-) No bitva to nebyla, všichni kačeři se chovali slušně a ohleduplně, poslechnout si to můžete z reportáže Šárky, která byla u všeho od startu v ČHMU Praze Libuši až po nalezení semínka Rádia Junior.

Jak to celý den vypadalo v řídícím středisku ve Slaném, se zase dozvíte z reportáže Terezy Rašové. Ještě před startem dropionu si povídala se Simčou z Laborek, která měla za úkol jednu z kešek po celou dobu sledovat.

A ještě jednou vás zveme do terénu. Tentokrát s Magdou Šorelovou, která se přidala k posádce radioamatérů. Ti nejeli lovit kešky, ale měli za úkol najít dropion a všechnu techniku, kterou nesl. To znamená měřicí přístroje a kamery.

Takový náklad se musí zachránit, i kdyby padl do náročného terénu. Jak je na to posádka připravena, Magdě vysvětlil Martin Děkan vedoucím radioamatérského kroužku z Prahy 10.

A závěr? Ještě žádný! Protože jedno semínko se dosud nenašlo, tak hra pokračuje. A vy se o jejím výsledku bude i nadále dozvídat i z našeho vysílání. Stejně jako o zajímavostech, které naměřily přístroje, které se podívaly v dropionu velmi vysoko nad povrch naší planety.

Spustit audio

Pusť si video