Svět naruby pro malé i velké

18. duben 2014

Knižní záložka je celá rozesmátá z veselé a chytré knížky s obrázky Svět naruby pro malé i velké.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše Knižní záložka a rovnou vás upozorňuju, že jsem dnes celá rozesmátá; za chvilku vysvětlím proč, a vy zatím můžete přemýšlet o tom, jak vypadá knižní záložka, když se směje.

Nejdřív ale probereme baobab. Baobaby jsou opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy. Rostou v oblastech, které se vyznačují obdobím sucha – napadá mě, že když to takhle půjde dál, zanedlouho se objeví i u nás. Zatím na ně narazíte na Madagaskaru, v Africe a v severozápadní Austrálii. Poskytují všestranný užitek a stáří některých afrických baobabů se odhaduje na tisíc až dva tisíce let!!!

Taky v jihočeském městě Táboře narazíte na všestranně užitečný Baobab, který je o mnoho mladší než africké baobaby – asi proto, že to není strom, nýbrž nakladatelství. Nakladatelství, které vydává knihy pro děti a mládež a různě si při tom vymýšlí, čímž baví sebe a především své čtenáře.

Atak: Svět naruby

Naposledy, tj. před pár dny, vyšla knížka, kterou bych chtěla už jen díky obrázku na titulu. Uprostřed cirkusové manéže stojí lev, třímá v ruce hořící kruh a tím kruhem proskakuje šašek. Rovnou si tam přečtete, že tahle knížka s obrázky beze slov se jmenuje Svět naruby a její autor, německý malíř a ilustrátor, si říká Atak. Atak – a hotovo.

Listuju Světem naruby a ze všeho nejdřív vidím rozesmátou myšku, která se žene za třemi vyděšenými kočkami. Sympatická myška se vyskytuje na všech obrázcích, s mrňaty ji tam můžete hledat.

Svět naruby pro malé i velké je správně celý název téhle veselé a chytré knížky, díky které si můžete vymýšlet další (možná zdánlivé) nesmysly. Něco tady voní – pozor, to je les. Muchomůrka je stejně velká jako stromy. Hájovna se schovává pod konvalinkou a zajíc míří puškou na vzdávajícího se myslivce. Kdo se tomu směje? Myška, samozřejmě.

S pozdravem Ať žije malíř Atak, knížka Svět naruby a nakladatelství Baobab se loučí vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video