Telecí proslavila lípa a teď i školní zahrada. Její podobu nalinkovaly děti

22. duben 2024

Stará klasika šla pryč a na světě je moderní prostor, kde chce člověk rád trávit svůj čas. U školy a školky v Telecím na Svitavsku prokoukla zahrada.

„Jak to vypadalo dřív? Představte si klasické statické kovové prvky, které moc nedovolují popustit uzdu fantazii a kreativitě. Nemůžete se moc rozběhnout a vyřádit se. Myšlenky na proměnu zahrady už mám hodně dlouho. Je to takový můj splněný sen. V roce 2021 Nadace Proměny Karla Komárka vyhlásila výzvu a nám se podařilo napsat žádost, se kterou jsme byli úspěšní,“ přibližuje ředitelka ZŠ a MŠ Telecí Olga Kosíková.

Delší přípravy, rychlý finiš

Jako první řekly svoje přání děti. „Oslovili jsme je, co by na té zahradě chtěly konkrétně proměnit, co by tam chtěly mít. Nejdřív jsme demontovali všechny staré prvky, museli jsme ve spolupráci s obcí připravit terén. A všechno začalo růst až minulý rok na podzim. Firma pracovala strašně rychle a chlapi byli neuvěřitelně šikovní.“

Děti samy při proměně zahrady přiložily ruce k dílu

Ještě v pátek před úterním otevřením byla poslední brigáda s rodiči. „Založili jsme trvalkový záhon, který měla paní architektka v projektu. Asi 70 rostlin. Hlavním tématem zahrady mají být živly. Areál kolem školy je opravdu veliký. Tohle byla první etapa a chceme pokračovat dál. Máme tunel, tam je živel země a čekají nás dva stěžejní prvky, a to oheň, takže vznikne amfiteátr s ohništěm, a pak i vodní hrátky. Měly by tam přibýt naučné tabule. Všechno jsou to přírodní materiály, proto jsme nezapomněli na divoký kout, do kterého nechceme moc zasahovat.“

K zahradě patří i starý sad, kde si děti můžou trhat angrešty, bobuloviny, jablka a podobně. Místo je otevřené taky veřejnosti.

Podpora plyne dál

Protože operace zahrada ještě nekončí, jsou v Telecím otevření jakémukoliv partnerství. „Kdyby někdo měl pocit, že chce podpořit splňování snu celé školy a školky. Děkujeme i za menší dary, které nám poskytly lokální firmy z okolí. Bez financí to občas nejde. K tomu se přidala taky materiální pomoc,“ říká učitelka Lucie Radostová.

Součástí zahrady je i ovocný sad

Obec o sobě dala vědět v roce 2021, kdy se místní Zpívající lípa stala Stromem roku a následně obsadila 7. pozici v anketě Evropský strom roku. I díky tomu se můžete projít po stromové stezce. Ta má několik zastavení a 20 kilometrů. „Začíná u Zpívající lípy, mapuje památné stromy a zajímavá místa, pak končí na zahradě, kde máme dceru Zpívající lípy. Máme tam i hamaky. Můžete si lehnout na podestu pod lísku a zrelaxovat přímo na zahradě,“ uzavírá Olga Kosíková.

Jak bude vypadat slavnostní otevření školní zahrady a souhra živlů během něj? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související