Thajská masáž je taková jóga pro líné

3. srpen 2017

Dopřejte tělu i duši absolutní uvolnění. S Vlastou Bártovou ze salonu Lotus jsme si povídali o tom, komu tato terapie může prospět a kdo ji provádí. Pro Thajky si jezdí do Asie sama a dobře ví proč.

Pokud Vám nepomohla klasická masáž, zkuste thajskou. Ta spočívá v kombinaci chmatů, cviků a masírovacích technik. Pracuje s energetickými body na celém těle, které postupně masérky pomocí rukou a loktů stlačují. V některých případech na vás vylezou a promačkají tělo chodidly. Cvičí s vámi a protahují tělo. Tedy něco jako jóga, při které ale ležíte.

Bolí, nebo nebolí

Na otázku jestli thajská masáž bolí je jednoduchá odpověď. „Nebolí, v případě, že je vaše tělo na masírování zvyklé. Pokud jdete poprvé do salonu, ještě předtím si zjistěte, co celý proces obnáší. Mohli byste totiž dopadnout stejně jako klienti, kteří dostali poukaz jako dárek a pak odcházeli s bolavým tělem a pocitem, že už nikdy více. Je to úplně to samé, jako když si napoprvé v posilovně naložíte plnou zátěž,“ varuje Bártová.

Podle Vlasty Bártové by třeba lidé s ortopedickými vadami do salonu bez konzultace s odborníkem chodit neměli. Stejně tak nejsou thajské masáže vhodné pro těhotné ženy v prvním trimestru. „Nenechte se odradit vyšším věkem, lidé v důchodovém věku mají většinou tělo nejbolavější. Obecně čím budete chodit pravidelněji, tím víc se váš stav zlepší.“

Životní styl a historie

Thajci na masáže většinou chodí preventivně a často. Právě pravidelnost jim zaručí většinou skvělý zdravotní stav. V jejich zemi masážemi lidé žijí od rána do večera a souvisí to i s historií. Podle legendy položil základy thajských masáží uznávaný ájurvédský lékař Shivago Komarpaj neboli Dr. Jivaka Komarabhacca. Tento muž se v 5. století př. n. l. stal dokonce osobním lékařem samotného Buddhy.

Baňkování na ulici může být zážitkem nejednoho turisty. „V Kuala Lumpur jsem si s manželem tuhle metodu zkusila na vlastní kůži. Přiložili nám na nohy nařezané bambusové špalíčky, které předtím zapálili. Já osobně jsem ještě druhý den od toho měla zřetelně červená kolečka,“ usmívá se paní Vlasta.

autor: RIH
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.