Tohle se před Velikonocemi hodí. Kdy omýt vejce a kdy ne?

27. březen 2018

Pardubický zámek hostí už šestý ročník Noci mladých výzkumníků. Orientaci vám tam usnadní speciální mapa stanovišť. Děti budou sbírat znalostní razítka. Do světa vědy a techniky můžete vstoupit s Univerzitou Pardubice a jejími partnery už v úterý.

„Od 16 hodin až do půlnoci čeká na návštěvníky noc plná zajímavostí, kouzel a hrátek. Zapojí se sedm fakult, čtyři pardubické střední školy, muzeum, hvězdárna, základní umělecká škola a konzervatoř,“ říká za organizátory Iva Svobodová.

Uplatníte i hudební talent

Akce má velmi široký záběr. Při zahájení si poslechnete fanfáry a uvidíte taneční vystoupení. Pak už si zdokonalíte finanční gramotnost, dokonce můžete zkusit hudební workshop RockBand, výtvarnou dílnu, naprogramujete si ozoboty, tedy malé roboty, uvidíte Teslovu cívku a podobně.

Iva Svobodová a Lucie Stříbrná zvou na Noc mladých výzkumníků

Iva Svobodová popisuje další atrakce: „Stanete se logistikem, který má za úkol bezpečně dopravit náklad do cíle. Z Litomyšle přijedou naši restaurátoři. Přichystali si mozaikovou dílnu. Tam se pracuje rukama i hlavou. Zdravotníci si připravili vše o srdci. Můžete si nechat změřit, jak vám srdce funguje. Anebo si zkontrolujete ochranné prvky na svých bankovkách.“

Co připravila Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice, popisuje Lucie Stříbrná: „Děti si můžou zahrát na kriminalisty. Taky vyzkoušíme, jak moc je důležité vejce před spotřebováním omýt a proč naopak bychom ho neměli mýt před uskladněním. Vysvětlíme, jaký je rozdíl mezi žitným kváskem a kvasnicemi. Nabídneme mikroskopický pohled na bakterie, plísně a kvasinky anebo ukážeme, jak jedno onemocnění v historii zahýbalo politickou situací v Evropě.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio