Triky na trénování mozku od paměťového kouče: Zapamatujte si se data i básně levou zadní

27. září 2023

Zapomínáte? Nepamatujete si učení? Mžete to změnit, Mozek se dá vytrénovat a paměťový kouč prozradí osvědčené fígle, jak toho dosáhnout!  Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem Klubu Rádia Junior byl paměťový kouč René Müler. O metodách, jak se dá mozek trénovat, nebo o tipech a tricích, jak se si zapamatovat důležitá data, si povídal s moderátorkou Janou Rychterovou.

Mozek se dá vycvičit

René Müller pomáhá dětem i dospělým trénovat mozek a lépe si pamatovat důležité události. Mozek je totiž sval a dá se trénovat podobně jako třeba svaly při sportu. Stejně tak má mozek i svalovou paměť.

„Ze začátku, když se člověk učí ty paměťové věci, tak to strašně nejde, ten mozek na to není zvyklý,“ říká René. „Potom vás ale napadnou tři věci a přemýšlíte, která z nich bude nejlepší,“ ubezpečuje.

Dělá vám potíže si něco zapamatovat? I mozek se dá vycvičit!

Dramatická básnička

Naučit se nazpaměť básničku může být oříšek. Podle Reného to ale jde hravě zvládnout, když si představíte, co se zrovna odehrává a prožíváte to všemi smysly.

„Vždy platí, že musí člověk vstoupit do děje, to znamená prožívat ho. Teprve tehdy je připravený uchopit ty věci takovým způsobem, aby si to pamatoval,“ vysvětluje. Pomoci vám u toho kromě vaší představivosti můžou třeba gesta. Nejrůznější máchání rukama nebo mimika obličeje vtáhne do děje nejen vás, ale i diváky.

Paměť na čísla

Mnohdy děti ve školách bojují i s matematikou a čísly. Ať už se jedná o početní operace, nebo o zapamatování si data. „Jakmile chcete, tak se to skutečně dá naučit a nezáleží na tom, jestli vám třeba nejde násobilka nebo nějaké počítání,“ prozrazuje kouč. Jediné, co k tomu potřebujete, je vytvořit si zkratku.

Systém na zapamatování čísel a letopočtů podle Reného

Z čísel 0 až 7 si zapamatujte vždy 1. písmeno slova. Nula = N, Jedna = J a tak dále. Výjimka ale nastává u číslic 8 a 9. osM = M a deVět = V.

Pokud si tedy potřebujete zapamatovat třeba číslo 54, vymyslete si slovo, které bude obsahovat písmenka P - pět a Č - čtyři. Jedním za takových slov muže být třeba PoČítač.

Pokud vám do hlavy neleze datum narození císaře Karel IV., představte si JiTku, jak jede na JeŠtěrovi. Z velkých písmen se vám tak vyjeví, že Karel IV. se narodil roku 1316.

René je podle data narození schopen zpaměti říct, který den v týdnu jste se narodili. Nevěříte? Poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva , kpe
Spustit audio

Související