Trutnov poprvé zavádí regulaci a na některých veřejných místech zakazuje konzumaci alkoholu

10. květen 2024 07:25

Dosud byl Trutnov jedním z mála měst podobné velikosti, které nijak neupravovalo pití alkoholu na veřejnosti. To se teď mění. Vedení města reagovalo na přibývající stížnosti na nevhodné chování lidí pod vlivem alkoholu. Místa s novým zákazem budou městští strážníci hlídat.

Čtěte také

„Stížnosti chodily telefonické, písemné, na e-mail městské policie. Strážníci vyřizovali oznámení a stížnosti na takové závadové jednání na veřejném prostranství, potvrzuje velitel trutnovské městské policie Radek Svoboda.

„Srocovaly se nám tam skupinky osob, které si zejména parky či zahrádky parkového typu pletly s předzahrádkou restaurační provozovny. Konzumovali alkohol až do takového stavu, kdy se tam často váleli po chodnících nebo lavičkách, popisuje zkušenosti strážník Jan Hofman.

A dodává, že neměli příliš možností jak proti takovým lidem zakročit, pokud třeba neničili majetek nebo neznečišťovali okolí.

Díky nové vyhlášce mají strážníci možnost hned jednat

Čtěte také

„Je to o tom, že strážníci budou mít nástroj, na jehož základě budou moci zakročit, pokud tam zaregistrují závadné jednání, případně na něj budou telefonicky upozorněni občany,“ vysvětluje starosta Michal Rosa z ODS.

Na základě zkušeností městská policie společně s vedením města vytipovala konkrétní lokality, kde alkohol nikdo pít nesmí. „Školy a mateřské školy, dětská hřiště. A v tuto chvíli také dvě veřejná prostranství, kde je pití alkoholu nepřípustné. Je to Lípové náměstí v Poříčí a Jiráskovo náměstí na České čtvrti.

Strážníci téměř všechny problematické lidi znají

Čtěte také

„Máme je zde delší dobu a víme o nich. Takže s těmi se prostě příliš mazlit nebudeme. Na místě mohou tito hříšníci dostat pokutu až deset tisíc korun, ve správním řízení se pak pokuty šplhají ještě podstatně výše. „Eliminujeme to, že si z těchto veřejných prostranství udělají venkovní restaurační předzahrádku bez poplatku. A budou běhat do nedalekých provozoven pro alkohol a tam ho veřejně konzumovat.

Na místě jsou ovšem obavy, aby se tito jedinci nepřesunuli do jiných částí města.

„Okolí těch míst bude samozřejmě monitorované více než doposud. Abychom věděli, zda se nám ten negativní vliv nepřesouvá někam jinam, prozrazuje plány Jan Hofman a nevylučuje, že do vyhlášky se zakázanou konzumací alkoholu je možné zařadit další lokality ve městě.

Spustit audio

Související