Udělejte si svůj vlastní herbář

25. srpen 2015

Víte, co je to herbář? To je sbírka vylisovaných – tedy úplně placatých rostlin. Možná si říkáš, na co je taková věc dobrá. Je to něco jako atlas. Podle herbáře se hezky naučíš znát rostliny, které rostou v tvém okolí.

Radost ti může dělat i mnoho let po tom, co si ho vyrobíš. Jako třeba Šárce, jejíž herbář je jistě starší než vy. „Narodil se“ totiž už v roce 1993. Pokud dobře počítáte, mělo by vám vyjít, že je mu 23 let.

Tentokrát budete potřebovat: lopatku, karton nebo podložku na malování, noviny, nějaké papíry a hodně těžké knihy :-)

Všechno ale začne na zahradě nebo na louce, kam si nejdřív musíte pro svoji květinu zajít. My jsme si vybrali pampelišku srstnatou.

Lopatkou ji obryjte a vytáhněte i s dostatečným množstvím zeminy kolem kořene, aby se příliš nepoškodil.

Herbář, obrázek 2

Teď rostlinku naopak zeminy zbavte. Opatrně kořen otřepte a umyjte, abyste nelisovali bláto, ale jen samotnou rostlinu.

Herbář, obrázek 3

A nyní už si nachystejte místo pro lisování. Připravte se na to, že než se z vaší rostliny stane „herbářová položka“, jak říkají dospělí, bude to nějaký čas trvat. Vyberte tedy takové místo v bytě, kde nebude kupička knih nikomu překážet. Na zem dejte podložku na kreslení, nejlépe dřevěnou nebo plastovou, ale pokud ji nemáte, použijte, jako my, karton. Pokryjte ho ještě papíry (i popsanými) a novinami.

Herbář, obrázek 4

Na noviny pečlivě rozprostřete rostlinu. Vyrovnejte jí lístky i květy.

Herbář, obrázek 5

Rostlinu pak přikryjte další vrstvou papíru a novin. Vrstev udělejte i víc, protože při lisování se do papírů bude vpíjet veškerá šťáva z lisované rostliny. Kdyby byla vrstva papírů malá, mohla by poškodit knihy, které použijete jako zátěž.

Herbář, obrázek 6

Herbář, obrázek 7

Tady se vyplatí poohlédnout se po nějaké „těžší“ literatuře nebo jiných těžkých předmětech. Lisovaná rostlina by měla být ale zatížená rovnoměrně, aby se nezkrabatila.

Herbář, obrázek 8

V následujících dnech rostlinu kontrolujte a vyměňujte papíry.
A jak poznáte, že už je to ta správná rostlina pro herbář? Tak, že bude prostě placatá, suchá na dotek a pevná. Při lisování neztratí ani barvu, což je hezké a důležité hlavně u kvetoucích rostlin.

Herbář, obrázek 9

Takto vylisovanou květinu přeneste na čtvrtku bílého papíru. Poproste rodiče, ať vám ji tam opatrně přilepí průhlednou lepicí páskou a vy si k ní napište, co je to za rostlinu, případně dopište i její botanický název, datum, kdy jste ji sebrali a místo nálezu. I po letech budete mít pěknou vzpomínkuJ jako třeba Šárka na sběr jedné kopřivy!

Herbář, obrázek 10
Spustit audio

Pusť si video