Umíte číst mapu?

Jaké znáte světové strany? Víte, co jsou to vrstevnice, měřítko a jaké druhy map existují? My vám to prozradíme!

Co je to jih?

Jih je jeden ze směrů, podle kterých se můžeme pohybovat na naší Zeměkouli. Když si naši zemi představíte jako kuličku, která obíhá kolem slunce, Jih je zkrátka dole. Dobrá, dobrá, možná víte, že zemská osa, tedy špejle, na kterou byste Zeměkouli navlékli jako korálek, je trochu šikmo. Ale zjednodušeně si to klidně představte tak, že nahoře je Sever, dole Jih. Když pojedete po zeměkouli doleva, jedete na Západ, vydejte se doprava a bude to východním směrem.

Jak vypadá mapa?

Jedna z prvních map se podle vědců objevila před 14 tisíci lety a byla vyryta na kamenné tabulce. Byla to jednoduchá rytina, která znázorňovala řeku a hory. Lidé mapy postupně vylepšovali a zpřesňovali. Nejprve do mapy zakreslovali ty nejvýraznější prvky krajiny, třeba hory, kopce a řeky. K tomu se pak mohly přidat další podrobnosti, například lesy a velké stromy.
Zpočátku byly mapy hodně nepřesné. Nejstarší mapy znázorňovaly svět jako kruh: uprostřed bylo místo, kde se nacházel tvůrce mapy a které podle něho bylo nejdůležitější.

Jaké jsou druhy map?

Mapy jsou různé a je jich tolik druhů, že byste je rozhodně nespočítali na prstech jedné ruky. Mapy se mohou lišit například podle toho, komu slouží, nebo podle území, které zobrazují. Tak třeba turistická mapa, když půjdete na výlet pěkně po svých, cyklomapa se používá pro jízdu na kole. Pro řidiče aut je zase důležitá automapa. Existují i mapy jednotlivých měst, kde najdete vyznačené památky, trasy autobusů nebo tramvají atd. Mapy svázané do knížky tvoří atlas.

Mapa Afriky

Co je to měřítko?

Aby lidé dokázali z mapy přesně vyčíst, jak moc je skutečná krajina zmenšená, domluvili se, že budou používat měřítko, jehož základem je 1cm - jako na pravítku. Někde dole na mapě uvidíte jedničku, za ní dvě tečky nad sebou, a pak nějaké velikánské číslo. Třeba 1 ku 10 000. Znamená to, že jeden centimetr na mapě je ve skutečnosti 10 tisíc opravdových centimetrů.

Co je to vrstevnice?

Když se podíváte na mapu, která je ve velkém měřítku, tedy znázorňuje krajinu docela zblízka, objevíte na ní klikaté čáry. Říká se jim vrstevnice. Taková vrstevnice spojuje body, které mají stejnou nadmořskou výšku, tedy jsou stejně vysoko. Jedna taková vrstevnice je na úpatí kopce, další o kousek výš, další ještě výš, a tak to pokračuje až nahoru na vrcholek. Nahoře už bude jenom malé kolečko, protože tam má kopec nebo hora malý obvod kolem dokola.

Cyklomapa Krkonoše

Už to máš všechno zapsané za uši? Tak si dej kvíz!

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video