Uzavřený netolerantní vztah může být velmi rizikový. Páry si spolu málo povídají

19. listopad 2019

O vztahy je třeba pečovat, a o ty partnerské především. Protože nic netrvá věčně a bylo by naivní domnívat se, že i po letech bude vše stejné jako na začátku. 

Míra rozvodovosti v Pardubickém kraji mírně klesá, za rok 2018 ukazují statistiky číslo 42,7%. Je to nejméně od roku 2007. Pro psychology to však stále nejsou lichotivá čísla.

„My bychom si samozřejmě přáli, aby se nám podařilo dosáhnout ještě na nižší hranici. V současné době je to tak, že se rozvádí každé druhé manželství. Partneři by spolu měli ve vztahu nést dobré i zlé. Jedním z výrazných atributů je vzájemná komunikace, vzájemné sdílení. Nepostradatelná je tolerance na obou stranách,“ apeluje ředitel Poradny pro rodinu z Pardubického kraje Roman Miletín.

Sociální sítě ničí vztahy

Co bývá také častou bolístkou ve vztazích, jsou sociální sítě. Facebook, Instagram, Twitter, to všechno je už běžnou součástí našich životů. Podle odborníků, nešťastné páry sdílejí zamilované statusy mnohem častěji, než ty spokojené.

Čtěte také

„Lidé se na sítích často chlubí fotkami z dovolené, málokdo tam napíše, že má starosti, nebo nějaký problém. A ten, kdo uvěří tomuto vyumělkovanému světu, který je pouhou fasádou, se dostává do virtuální pasti. Svůj vztah pochopitelně srovnává s ostatními a myslí si, že jinde to v reálu funguje lépe, než u něj doma. Samozřejmě není tomu tak,“ ujišťuje psycholog Roman Miletín.

Spokojené páry si nepotřebují nic dokazovat. Vyznání lásky si raději nechají na doma, než aby ho vykřikovali do okolí. Když své vyznání nemyslíte zcela upřímně, je mnohem snazší říct ho anonymně, než svému protějšku do očí.

Jak na to, aby láska nevyhasla?

  • povídejte si
  • buďte si oporou (hloubku vztahu často prověří krize, která čas od času musí přijít)
  • vyjadřujte spokojenost (všímejte si maličkostí a dejte najevo, jak je vám s ním dobře)
  • okořeňte si intimní chvilky (sexualita v dlouhodobém vztahu často pokulhává)
  • naordinujte si digitální dietu (víkend bez mobilů a notebooků)
  • vraťte se v čase (navštivte místa vašeho prvního rande, milování)
  • zkuste někdy něco jinak (wellnes, pryč s dětmi na víkend, vezměte si volno uprostřed týdne)
  • naučte se přiznat chybu
  • objevte něco nového, co vás bude oba bavit a naplňovat (taneční kurzy, kurzy vaření)
  • žijte taky svůj život (nezapomeňte na svoji individualitu)

Na otázku, jestli jsou bezdětné vztahy šťastnější než ty s dětmi, a zda to bohatším lidem klape ve vztahu lépe než chudším, odpovídá PhDr. Roman Miletín v záznamu Radiporadny.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související