V Chrudimi začne fungovat placení parkovného přes SMS nebo platební kartou

24. srpen 2017

Technici v Chrudimi montují nové parkovací automaty. Je to příprava na nový systém, který umožní zaplatit parkovné i bez drobných - kartou nebo přes mobilní telefon.

Parkovací automat na Resselově náměstí zatím funguje pouze na mince, už brzy by to ale mělo být jinak. Nové automaty mají solární klobouk a jsou chytřejší, než jejich předchůdci. Lístek si bude možné koupit i bankovní kartou, nebo aplikací v mobilním telefonu.

„Jelikož má v sobě GSM modem, tak umí třeba parkování na SPZ vozidla, kdy se zapíše do databáze a potom jsme schopni kontrolní aplikací to z té databáze vyčíst a zjistit, jestli má to auto zaplaceno, nebo ne pouze mobilním telefonem. GSM modem je vlastně kousek telefonu, umí datově komunikovat, používá datovou síť,“ vysvětluje technik Lukáš Pavíza.

Čtěte také

Parkování zaplatíte i na dálku

Možnosti nových parkovacích automatů popisuje ředitel technických služeb, Zdeněk Kolář: „První aspekt je abychom umožnili platit parkování všemi možnými způsoby, které jsou v současné době dostupné, to znamená jak mincemi, tak platební kartou, platební aplikací nebo SMS zprávou. Druhý aspekt je, abychom umožnili těm lidem bez cesty k automatu si prodloužit parkování pomocí aplikace a SMS zprávy.“

Změní se ceník parkovného

Celý systém placení začne fungovat od 1. září, povinnost zadávat registrační značky bude spuštěna pravděpodobně od 1. ledna. „Do konce roku bude trochu volnější režim, tak aby si na to lidi mohli zvyknout,“ doplňuje Zdeněk Kolář.

Spolu s automaty se změní i ceník parkovného. Hodinová sazba v centru města se zvýší z deseti na 12 korun. Mimo historické jádro bude naopak cena za první hodinu parkování naopak snížena z 10 na 7 korun.

autor: kop
Spustit audio