V dětství Michalovi doktor řekl, že už nikdy nebude pořádně chodit. Dnes zdolává maratony i hory

10. červenec 2024

Vážil 120 kilo a měl spoustu zdravotních problémů. Dnes si jen tak pro radost vyběhne na Sněžku, zaběhne nejslavnější světové maraton. Stal se z něj i horský průvodce. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V Klubu Rádia Junior si moderátor Jirka Kohout povídal s horským průvodcem a sportovcem Michalem Hrabcem. Společně probrali třeba to, Michal překonal zdravotní komplikace.

Z nemocnice na hory

V šesti letech skončil v nemocnici. Najednou totiž přestal chodit. Až po dlouhém půl roce doktoři zjistili, že má zánět kyčle. Po operaci kulhal. Jeho lékař mu řekl, že už nikdy nebude normálně chodit.

Michal se však nevzdal. Pořád se hýbal venku v přírodě a snažil se trénovat a překonat to. Jeho vzor byl Emil Zátopek a heslo: Když nemůžeš, přidej!

Sport mu pomáhal, ale během dospívání polevil a hodně přibral. Měl 120 kilo. Zdravotní problémy se vrátily. A tehdy se rozhodl, že změní svůj životní styl. Začal běhat, přesunul se na ultraběhy, tedy vytrvalostní běhy v horách, a dnes nemá problém po hřebenech běžet i dva dny v kuse.

Průvodce nebo vůdce?

V horách tráví čas i jako průvodce. Není to však to samé, jako horský vůdce. „Horský vůdce je někdo, kdo tě vezme do vysokých hor, může tě vzít kamkoliv lozit, může tě vzít na ledovec. Já te mužů vzít na procházku,” zjednodušuje Michal.

Nesmí tak brát turisty tam, kde je to nebezpečné a kde by ke stoupání nahoru museli použít lano. To už by se stali horolezci.

Horský psycholog

Čeští horští průvodci skládají celostátní zkoušku, která ověřuje jejich znalosti o počasí a pohybu v horách, i schopnost zvládnout různé problémy. „Když nastane bouřka ve chvíli, kdy jsme na hřebeni nebo když si někdo zlomí nohu,” vypočítává příklady.

Splnit musí taky fyzické testy, které obnáší stoupání 1500 metrů s patnácti kilogramovým batohem za určitý čas. Správný průvodce by měl být ale i trochu psycholog. „Musíš chápat lidi, aby v okamžiku, kdy se ti někdo někde zasekne, si ho byl schopný přesvědčit a pochopit,” říká.

Se svou manželkou Soňou píše Michal blog. O čem je? I to se dozvíte, když si poslechnete celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Jiří Kohout , bva , kpe
Spustit audio

Související