V Keni děti už v první třídě mluví jenom anglicky a lidé si tam zpívají i na ulici

20. duben 2022

Centrum Narovinu se už 20 let věnuje adopci na dálku v Keni, a stará se tam hlavně o vzdělávání dětí. Na co si nejraději hrají děti v Keni? Moderuje Jana Rychterová. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior přišla Simona Heřtusová, zakladatelka Centra Narovinu. Její organizace pomáhá dětem v Keni už dvacet let, poskytuje jim zdravotní péči, staví školy, organizuje adopce na dálku. Už 1500 dětí v Keni díky Centru Narovinu mohlo chodit do školy. V téhle africké zemi je život úplně jiný než u nás.

Veselí lidé

„Běžné věci, na které jsme zvyklí, tam nejsou. Není běžné, abyste doma našli elektřinu, abyste tam našli teplou vodu. Život tam funguje trošku jinak. Ale lidé jsou tam veselí, jsou optimističtí, jsou zvyklí být spolu, pomáhat si a řešit věci společně, a to je něco, co se od nich můžeme učit,“ říká Simona.

Ale děti jsou tam stejné. Holky si hrají s panenkami, které si vyrobí klidně i z kusu dřeva, kluci hrají fotbal. A všichni skáčou gumu.

Mobily nabíjejí, kde se dá

Telefon tam má úplně každý, protože bez něho se neobejdete. Spousta věcí funguje pouze přes mobilní aplikace, lidé jsou běžně na sociálních sítích. A i když člověk doma nemá elektřinu, mobil zkrátka potřebuje.

Co se Simoně v Keni nejvíc líbí? „Jsou tam jiné vůně, jiné domy, jiné cesty. Je tam strašně moc lidí, hraje tam nahlas muzika. Dobrý autobus bez hlasité hudby, to si Keňané vůbec nedovedou představit. Tam všichni jdou do autobusu, kde hraje muzika nejvíc nahlas, je úplně nejvíc narvaný, protože to je ten nejlepší autobus,“ směje se Simona.

Proč musí mít všechny děti školní uniformu? Mají tam děti domácí mazlíčky? Poslechněte si celý klub a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio