V Milovicích se snaží vzkřísit vyhynulá zvířata. Rezervace vznikla díky motýlům

6. květen 2022

Dalibor Dostál prozradí zajímavosti o rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Jak se tam daří stádům divokých koní, zubrů a rostlinám? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál přišel do Klubu Rádia Junior povídat o jedné magické rezervaci v Milovicích ve Středočeském kraji. Magické proto, že jako kouzlem tam odborníci dokázali vytvořit prostředí, kde se daří zvířatům, která jinde jen tak nenajdete. A dokonce se tam snaží znovu odchovat zvíře, které už vyhynulo. 

Oživují vyhynulá zvířata

Rezervace v Milovicích vznikla v roce 2015. Narazíte tam na úžasná a hlavně pořádně velká zvířata. „Chováme tam tři ty nejvýznamnější velké kopytníky, kteří původně obývali naši krajinu,“ přibližuje Dalibor. „To znamená divoké koně, zubry a tzv. zpětně šlechtěné pratury.“ Zpětné šlechtění znamená, že původní pratur již vyhynul a ochránci se ho snaží znovu odchovat.

Zubr evropský v přírodní rezervaci v Milovicích

Proč se ale v Milovicích snaží chovat zvířata, která sice u nás kdysi volně žila, ale postupem času z krajiny zmizela? Dalibor na tenhle nápad přišel přes motýly. Vadilo mu, že jich v krajině ubývá a přičítal to tomu, že se krajina mění, když z ní mizí důležité druhy, jako jsou třeba velcí kopytníci. A to pak ovlivňuje i další organismy. A měl pravdu. Motýli se na území rezervace skutečně vrátili.

Divocí koně z Anglie

Zajeďte si na výlet do rezervace i vy a prohlédněte si třeba divoké koně. Pochází z Anglie, kde žili od nepaměti ve volné krajině. První písemné zmínky jsou o nich už někdy z roku 1086.

„Nikdy nebyli v zajetí. Zachovaly se na nich všechny důležité znaky, které divocí koně v Evropě měli. To znamená, je to zvíře, které má hnědou srst a černou hřívu, černé spodní části nohou," popisuje ředitel ochranářské společnosti.

Jak se chovat v rezervaci? Jsou velcí kopytníci nebezpeční? Jak vypadá zubr? I na to se ptala Veronika Hájková, tak si poslechněte celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio